Защо децата ни ядосват, Техники на възпитание на деца, Tehniki-na-vazpitanie-Yuppie.bg

Какви са причините децата да се държат предизвикателно?

Представете си, че се чувствате зле от няколко месеца – не тежко болни, но с неприятни симптоми – болки в стомаха, главоболие и световъртеж…

Личният лекар не може да открие нищо нередно и затова опитвате да промените диетата си, вземате витамини и спите повече – но без ефект.

Започвате да се притеснявате дали нямате сериозно заболяване – и се чувствате разочаровани от необходимостта да излезете от нормалния си режим на работа и почивка.

В крайна сметка намирате специалист, който да ви диагностицира и въпреки, че състоянието ви не може да се „излекува“, вече знаете какво е, какво го изостря, как да го държите под контрол и да направите симптомите по-поносими.

И въпреки че още не се чувствате добре, цялостното ви състояние се облекчава.

Това е така, защото познаването на причините за проблемите често ни кара да се чувстваме значително по-добре и ни помага да ги управляваме по-ефективно – дори ако самите проблеми не изчезнат.

Същият принцип е валиден, когато възпитавате деца с трудно или предизвикателно поведение.

Когато имаме точно и задълбочено разбиране на факторите, които карат децата да действат по „неприемлив“ начин, почти винаги се чувстваме по-малко разочаровани. По-способни да реагираме ефективно, и да ги подкрепим да действат по различен начин в дългосрочен план.

За съжаление това не е лесно.

Често неприемливото поведение на детето сякаш идва от нищото, съвсем неочаквано, и ни изпълва с объркване и разочарование. Дори да си мислим, че знаем защо децата се държат така, често това е просто най-обща представа или налучкване, като например: защото детето е момче/момиче; защото си е такова откакто се е родило; защото имитира по-големите деца в училище и т.н.

Въпреки че тези обяснения за предизвикателното детско поведение могат да бъдат 100% точни, те не са  а) достатъчно подробни или б) не включват достатъчно подходящи, актуални и контролируеми фактори, за да могат да ни помогнат да знаем какво да правим по-нататък.

Да разгледаме следния пример:

Представете си, че имате 7-годишно дете (да го наречем Софи), което живее с ASD (разстройство от аутистичния спектър).

Вие сте в парка със Софи и нейната приятелка, и съобщавате, че трябва да си тръгнете скоро.

Съвсем неочаквано Софи се ядосва изключително много и се разстройва, започва да вика / плаче и да ви удря.

Да, вие осъзнавате, че държанието и може да е продиктувано от факта, че не иска да си тръгва, или че причината е в ASD състоянието и, а може би в силния и волеви темперамент на момиченцето.

Но този тип обяснения не ви помагат да знаете какво да направите, за да помогнете на Софи да управлява по-добре емоциите си в дългосрочен план.

Ето един списък с евентуални причини за поведението на Софи, които могат да ви помогнат да знаете как да излезете от такава ситуация или

как да я избегнете:

  • Софи не разбира напълно, че скоро ще може да се върне отново в парка (не знае че планувате и утре да дойдете);
  • Софи се чувства обзета от чувство на неудовлетвореност и разочарование, защото трябва да си тръгне, точно когато е дошъл нейният ред да бъде „кралицата“ в играта, която играе;
  • Софи не умее още да си служи умело с думите, за да изрази защо е разочарована и какво иска. Затова тя се връща към единствения език, който владее, за да изрази болката си – силен плач, ритане и писъци.
  • Софи не осъзнава, че нейният истеричен изблик ви смущава и разстройва, и че ви е особено трудно да се справите публично със ситуацията, и затова не вижда причина да задуши своята инстинктивна реакция.
  • В миналото, когато Софи се е държала по този начин, често (разбираемо) сте решавали. Че е по-лесно просто да и дадете това, което иска, което за съжаление я е „научило“ (често само на подсъзнателно ниво), че необузданото поведение често носи облаги.
  • Софи всъщност днес е леко настинала и е по-раздразнителна от обикновено.
  • След като Софи изпада в истерия, емоционалната й система бързо премина в режим на „претоварване“ и става неспособна сама да се успокои.

Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. 

Запишете се сега!


Подобно разбиране на евентуалните причини за предизвикателното поведение на Софи, би помогнало да я подкрепите по-успешно в бъдеще, за да реагира по друг, по-приемлив начин.

Подобряване на разбирането ни за „трудното“ поведение на децата

Специалистите по детско психично здраве, използват множество модели и теории, основани на доказателства, за това защо децата действат предизвикателно и „трудно“ в различни ситуации.

Разбирането на тези модели и теории обикновено отнема много години на обучение и опит.

В тази статия ще се опитаме да опростим тези понятия и мисловни школи в по-прост модел.

Ще изпуснем някои подробности и нюанси – но се надяваме, че все пак ще ви помогнем да получите по-добра представа за това. Което може би се „крие“ зад повечето „трудни“ ситуации, в които детето ви ви поставя.

Първо, важно е да отбележим, че когато се опитваме да отгатнем защо децата понякога действат негативно, предизвикателно и някак наопаки на нашите усилия, всъщност има редица фонови фактори. Които затрудняват някои деца да действат положително, да управляват емоциите си, и да действат съвместно с нас.

Под фонови фактори имаме предвид генетичните заложби, с които децата се раждат, или различни житейски ситуации, които са преживели, и които са оставили трайна следа в тях, затруднявайки ги да действат и мислят позитивно.

Тези фактори могат да включват различни психологични състояния, увреждания, генетични фактори, негативни житейски преживявания и други.

Освен тези основни причини обаче има и някои по-непосредствени причини, които могат да доведат до това децата да се държат „трудно“.

По-конкретно, можем да разграничим три категории причини за предизвикателното поведение на децата.

Те са както следва:

  1. Пропуски в знанията и уменията.
  2. Дисбаланс в стимулите за действие по определени начини
  3. Дистрес.

Следва…


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. Абонирайте се като натиснете розовата камбанка. Очакваме вашите въпроси и коментари в чата тук на сайта или във 💬 Фейсбук.


Разглейдате вариантите за разсрочено плащане:

Anglijski-za-Deca-Helen-Doron-Bulgaria-EzikaNaMuzikata1 Anglijski-za-Deca-Helen-Doron-Bulgaria

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Защо децата ни ядосват

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг- Защо децата ни ядосват

Защо децата ни ядосват

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници: https://www.fatherly.com/love-money/remote-learning-advice-for-parents/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/chto-takoe-soroban/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://mommyuniversitynj.com/2015/03/16/10-benefits-of-cooking-with-kids/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

https://parenting.firstcry.com/articles/10-helpful-tips-for-parents-to-handle-naughty-kids/

https://time.com/35496/how-to-raise-happy-kids-10-steps-backed-by-science/

https://www.wikihow.com/Teach-Your-Children-Optimism

https://edu.gcfglobal.org/en/internetsafetyforkids/teaching-kids-about-internet-safety/1/

https://www.kaspersky.com/resource-center/preemptive-safety/kids-online-safety

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-razvit-iq-rebenka-sposoby-dostupnye-kazhdomu/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/ustnyj-schet-na-pal-cah–osnovnye-priemy/

http://www.kids-sports-activities.com/child-growth-and-development.html

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-mozhno-razvit-pamyat-u-rebenka/

https://www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/boys-vs-girls-how-to-tailor-your-parenting-techniques/

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно.

Защо децата ни ядосват

Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора? Онлайн игри за деца от Yuppie.bg Как се справя детето с гнева

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Защо децата ни ядосват

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за Развитие на децата в предучилищна възраст Какво помага за езиковото развитие

Защо децата ни ядосват

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще. Съвети за пубертета. Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Как се справя детето с гнева

МЕНТАЛНА АРИТМЕТИКА ЗА ДЕЦА

🧮Менталната аритметика е техника, разработена за да се развие по-висока скорост на мозъка за възприемане и обработка на информация. 🎓Целта на курса е хармоничното развитие на двете полукълба на мозъка, благодарение на въображаема визуализация на сметалото и смятане наум.

Provider Information
Provider Name
AMAKids
Same as (Website / Social Media)

 

Прочетете повече за програмите ни:

Helen Doron: https://yuppie.bg/helen-doron/;

AMAKids: https://yuppie.bg/mentalna-aritmetika/


Примерна програма за деца от 3-8г. може да видите на в тази статия.


Showing all 0 results

No Meetings found.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube


 

Alphaboat 5 – 7 години

Запознайте още сега вашето дете с метода на Helen Doron и то мигновено ще се влюби в него! Нашите центрове са с над 30-годишна история и общо 37 действащи филиала в цял свят.  Идеята за тяхното създаване се заражда от британската лингвистка Хелен Дорон. Тя изобретява иновативна и ефективна методология за преподаване на английски език на деца чрез езика на музиката. А нейното вдъхновение пък е резултат от изненадващия успех на собствената й дъщеря, дължащ се изцяло на музиката. Записвайки детето  на онлайн курс на  Helen Doron, можете да бъдете сигурни, че то несъмнено ще бъде обучавано по революционна методика. Тя се базира на научаването на подрастващите първо на разбиране и говорене, а чак след това на четене и писане. Как да възпитаме децата на търпение? Методологията на Helen Doron не само ще помогне на родителите, но и ще възпитава търпение и желание в децата :-)

Provider Information
Provider Name
Helen Doron
Same as (Website / Social Media)