Учебна програма за постояннство и упоритост, Uchebna-Programa-Gimnastika-Yuppie.bg (1)

Как да научим децата на постоянство и упоритост чрез спорт I част

Вкъщи сте и се опитвате да приготвите пресен доматен сос за италианската си вечеря, но срещате затруднения с отварянето на консервата, която сте купили от магазина.

Долната част не се отваря, така че дърпате по-силно.

Въпреки че никога досега не сте купували конкретно тази марка консерви, сте отваряли множество подобни.

След няколко минути опити спирате, за да обмислите ситуацията – дали да продължавате да дърпате и натискате?

Да попитате ли приятел, дали е попадал на подобна кутия и каква е техниката на отваряне?

А може би е по-добре да се откажете от консервата и просто да нарежете няколко домата?

Ежедневието ни е пълно с вземането на подобни решения. Колко усилия трябва да посветим на нещо?

Струва ли си?

Всички имаме ограничено време и енергия за деня и трябва да ги разпределяме в зависимост от приоритетите си. Пет минути борба с консервата, означава пет минути по-малко време за четене на книга, разговор със семейството, или сън😊

Във всяка отделна ситуация трябва да решим колко усилия сме склонни да отделим, за да постигнем желания резултат.

Как, обаче, малките деца, които непрекъснато се сблъскват с нови, различни ситуации, решават колко упорито или колко дълго да се опитват?

Ако не стане от първия път, тогава какво?

Това колко време и усилия сме склонни да отделим, оказва влияние върху много други аспекти от нашия живот, отвъд ежедневните ни дейности.

Някои проучвания сочат, че самоконтролът и упоритостта повишават академичните резултати на децата, независимо от тяхното IQ (коефициент на интелигентност).

Това показва колко са важни решенията, които децата взимат относно това какви усилия са готови да положат в различни ситуации.

Но как децата разбират на кои неща си струва да посветят времето и енергията си?

Всички знаем, че бебета са много ангажирани с това да наблюдават света около себе си.

Те не просто гледат безучастно − кърмачетата са мънички учебни машинки.

Те могат да разберат абстрактни понятия, да открият причинно-следствени връзки и да „разгадаят“ социални роли само от няколко примера.

Едно 15-месечно бебе може да се справи по-добре от компютър при изпълнението на подобни задачи.

Могат ли бебетата да правят обобщаващи заключения от няколко примера, когато става дума за усилия?

Ако е така, може би „упоритостта“ не е просто вродена черта на характера, а гъвкава и адаптивна черта, придобита и развиваща се въз основа на социален опит?

Да се откаже … или да продължи въпреки неуспеха и трудностите?

Този въпрос е залегнал в един социален експеримент, при който група 15-месечни бебета наблюдават две ситуации: в едната експериментатор усилено работи за постигането на две различни цели (изваждане на играчка от контейнер и сваляне на ключодържател от карабинер). А в другата − втори експериментатор успява да направи и двете неща, без каквото и да е усилие.

След това на бебетата се дава музикална играчка с голям бутон отгоре (бутонът може да бъде натиснат, но всъщност нищо не активира.).

Извън полезрението на бебетата се включва музикална играчка със скрит бутон, така че те да чуят, че играчката може свири.

След това бебетата са оставени насаме с играчките.

Какво показват резултатите от експеримента, в който участват 182 бебета?

Бебетата, които са наблюдавали упорстващия възрастен, който дълго се е мъчил да се справи със задачите, са натискали бутона около два пъти повече от онези, които са наблюдавали безпроблемното справяне със задачите на втория експериментатор.

С други думи − бебетата са усетили, че усилията са ценни, след като са видели как възрастният, който работи усилено, успява.

Вълнуваща част от тази констатация е, че бебетата не са имитирали действията на възрастния; вместо това те са приложили наблюденията си в новата задача.

Експериментаторът не е демонстрирал натискане на бутон, но от усилените му действия по отварянето на контейнера и разкопчаването на карабинера.

Те са се досетили, че новата играчка вероятно също изисква постоянство в опитите да бъде включена.

В ежедневието си ние, възрастните, често сме твърде заети с изпълнението на конкретната задача и не успяваме да се възползваме от възможността да научим децата за стойността на усилията.

Без нашата помощ и личен пример, за тях процесът на осъзнаване необходимостта от старание и усилия за постигане на целите, би бил дълъг и бавен.

Постоянството и упоритостта са черти, които помагат на децата както в училище, така и през целия им съзнателен живот!

Това разбиране е част и от философията на спортно-образователната програма на The Little Gym, която възпитава у децата разбирането, че има смисъл да полагат усилия, защото така постигат целите си.

А когато победата е налице, си струва тя да бъде отбелязана – било то с „дай пет“ или с шумни аплодисменти, с каквито децата си тръгват след всяка тренировка.

Помнете, че децата се учат на упоритост, като виждат упоритост. Още от бебешка възраст те внимателно наблюдават хората около тях и използват тази информация, за да ръководят собственото си поведение на старателност.

Въпреки това децата не се учат просто, че трябва да влагат максимално много време и енергия във всичко. Точно като възрастните, те вземат рационални решения относно усилията.

Ако наблюдават как някой се старае и успява, те се стараят повече.

Когато виждат, че някой успява без усилия, те остават с впечатление, че усилията може би не си струват.

Ето защо е важно родителите да не правят нещата да изглеждат лесни през цялото време.

Следващия път, когато се мъчите да отворите кутията с домати, отделете повече усилия, за да види детето ви как се „потите“, за да постигнете желаното😊.

Прочетете повече за програмите ни: https://yuppie.bg/helen-doron/https://yuppie.bg/the-little-gym/; https://yuppie.bg/mentalna-aritmetika/

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Учебна програма за постоянство и упоритост

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг-Учебна програма за постоянство и упоритост

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници:

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора?

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Учебна програма за постоянство и упоритост

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за Как да подобрите детската памет

Учебна програма за постоянство и упоритост

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Учебна програма за постоянство и упоритост

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube