Страховете при децата, Strahovete-na-decata-Yuppie.bg

Как да помогнем на децата да се справят със страховете си

Страховете са нормална част от детството – също както и научаването как да ги контролираме. Най-често малките деца се страхуват от въображаеми неща, като чудовища, пирати, страшни герои от приказки и т.н..

Постепенно, обаче страховете излизат от сферата на въображението и се свързват с реалността и с това, което се случва в живота на децата.

Каквито и да са страховете на детето, то би се справило с тях по-лесно с Вашата помощ и подкрепа. Ето няколко стъпки, които може да следвате, за да помогнете на детето си да пребори страховете:

Разберете страха на детето си

Фобията – която психолозите и психиатрите наричат „специфична фобия“ – е едно от шепата тревожни разстройства, които децата могат да развият. Като цяло фобиите причиняват прекомерен и неконтролируем страх от обект или ситуация, които са толкова интензивни, че нарушават нормалния живот. Когато едно дете има фобия, реакцията му „бий се или бягай“ се променя, предизвиквайки преувеличени чувства на страх и опасност. Децата могат да имат фобии към почти всичко – пчели, кучета, игли, тъмнина, височина, силен шум, повръщане и много други. Децата могат да се развият фобии внезапно, предизвикани от плашещо преживяване – или бавно с времето, което може да бъде по-трудно да се разбере от родителите.

Как тогава трябва да реагирате, ако детето Ви скочи в прегръдките Ви при вида на приближаващо се куче?

Успокойте детето и после поговорете за случката

Първата задача е да му помогнете да се почувства в безопасност. „Бъдете съпричастни и подкрепящи“, съветва д-р Томас Олендик, психолог и директор на Центъра за изучаване на деца във Вирджиния Тех. „Опитайте се да разберете детето и да приемете това, което чувства.“ Целта в този момент е на първо място да помогнете на детето си да се успокои, защото изправено срещу страха си, то се чувства наистина, наистина уплашено.

След като детето Ви е вече спокойно, се опитайте да поговорите за случката. Повторно посетете момента и „разберете какво му казва умът му“, предлага Тамар Чански, доктор по медицина, клиничен психолог и автор на „Освобождаване на детето от тревожност“. Разберете от какво точно се страхува детето Ви? Дали се опасява, че ако го ухапе кучето, ще умре или ще загуби крайник? Децата могат да имат доста нереалистични идеи за това какво би се случило и Вашата задача е да коригирате внимателно техните заблуди. Опитайте се също така да разберете кой точно отключва страха. Дали са всички кучета, дали са само големите или е само съседското куче? Важно е да разберете източника на детския страх, за да можете да преминете към следващата стъпка.

Проблемът с избягването.

Когато децата проявяват непреодолим страх или безпокойство, напълно разбираемо е, че любящият родител би искал да ги предпази от тези неприятни чувства. Понякога, независимо дали поради изтощение или липса на възможности, може да подкрепи избягването на проблема (да отхвърли страха като нещо несъществуващо или маловажно). Това може да доведе до краткосрочно облекчение за всички (което понякога е крайно необходимо!), Но избягването най-често води до влошаване на нещата в дългосрочен план и поддържане на детското безпокойство.

Избягването отнема възможността на децата да научат, че каквото и да ги тревожи, най-вероятно няма да се случи изобщо, или ако все пак някога се случи, че те са достатъчно устойчиви, силни и находчиви, за да се справят.

Така те няма да могат да разберат, че страхът е предупреждение, а не предсказание. Вместо това децата се учат, че най-добрият начин да се справят с необичайна или конфронтираща ситуация е да я избегнат.

Колкото повече се избягва нещо, толкова повече избягването се потвърждава като единственият начин да се запазите в безопасност.

Понякога избягването ще бъде разумен вариант за действие в бъдеще, но по-често ще бъде своеобразно ограничение.

Приемете страха на детето сериозно.

Понякога в опит да помогнем на децата си, казваме неща като „Няма от какво да се страхуваш“ или „Не се притеснявай за това“. Знайте, че подобни реплики не карат детето Ви да се страхува по-малко. Вместо това изпращат към него съобщението, че Вие очаквате от него да преодолее този страх само; или, че не вярвате, че детето Ви наистина се страхува.

Ако не приемате сериозно страховете му, детето Ви може да почувства, че е само в битката със страха, че не е правилно да се страхува – или че не е добре да говори с Вас за това.

Помогнете му да намери начин да говори за страховете си.

Не всички деца могат да обяснят точно от какво се страхуват. За да помогнете на детето си да Ви обясни, задавайте му конкретни въпроси! Например, ако детето Ви следва навсякъде и не иска да бъде далеч от Вас, можете да го попитате: „Какво те плаши, когато не съм при теб? Какво си представяш, че ще се случи? За мен ли се притесняваш или за себе си?” Така ще си създадете по-пълна картина за причините за безпокойството на детето и ще можете по-пълноценно да му помогнете.


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. 

Запишете се сега!


Направете списък.

Работете с детето си, за да съставите списък с нещата или ситуациите, които предизвикват страх в него. Самият процес ще подейства благотворно на детето, защото ще изпрати послание, че страховете и чувствата му са важни за Вас и тъй като родителите са „супер герои“ за малките деца, те ще се чувстват защитени. Давайки име на страховете и фобиите си, децата правят първата стъпка към научаването как да ги контролират.

Стимулирайте реалистичното мислене.

Страхът „насърчава“ мисленето, че ще се случи най-лошото. Това е начинът на мозъка да се опита да ни предпази от опасност. Обяснете това на детето си, както и, че мозъкът не винаги знае дали опасността е реална или не. Насърчавайте го да бъде „мисловен детектив“. Опитайте със следните стъпки:

  1. Детето да се вслуша в мислите си: „Ако мама отиде в хранителния магазин без мен, тя ще се нарани.“
  2. Да помисли дали това е факт или чувство: Преформулирайте горната мисъл като: „Притеснявам се, че мама ще пострада, ако не съм с нея в хранителния магазин.“
  3. Съберете заедно доказателства, които да подкрепят или опровергаят горната мисъл: Всеки път, когато мама е ходила сама в магазина, тя е била добре, прибирайки се вкъщи.
  4. Оспорете мисълта: Много е полезно да научите детето как да „дебатира“ със себе си, като оспорва и двете страни, за да се убеди, че мисълта е или не е правилна.

Разбийте страха на по-малки парчета.

Децата са по-склонни да вярват в план, в чието съставяне са взели участие. Но справянето със страха наведнъж може да бъде трудно. Вместо това опитайте да планирате по-малки стъпки към постигане на целта да победите страха. И нека детето Ви помогне да измислите тези по-малки стъпки.

Например, ако то се страхува да се занимава в детската стая само, докато Вие работите в друга стая на затворена врата, можете са се уговорите с него на следните примерни стъпки: първо следващата седмица ще стоите в отделни стаи, но при отворени врати и то ще може да Ви проверява когато пожелае. По-следващата седмица ще затворите вратата, но то пак ще може да идва и да Ви проверява, а на третата – проверките ще бъдат само ако се нуждае от нещо. Продължавайте така, до достигане на целта😊

Насърчавайте детето си.

Промяната отнема време и не се случва изведнъж. Когато детето Ви се бори със страховете си, уверявайте го, колко сте горди с него за това, че се опитва да ги преодолее. Поощрявайте го, бъдете търпеливи и хвалете усилията и успехите на детето си. Изпращайки посланието, че напредъкът има значение, Вие му помагате да изгради стремеж към старателност, както и да вярва в силата на думата „Още“.

Повечето детски страхове се надрастват, но пътят Ви ЗАЕДНО към преодоляването им е спомен, който изгражда както детския характер, така и Вашата връзка!


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. Абонирайте се като натиснете розовата камбанка. Очакваме вашите въпроси и коментари в чата тук на сайта или във 💬 Фейсбук.


Примерна програма за деца от 3-8г. може да видите на в тази статия.

👨‍👩‍👧‍👦 5 – 7 Това е линк към групата за родители с деца на 5 – 7 години: https://bit.ly/2DsCMjC

🧘‍♀️ 3 – 4 Това е линк към групата за за родители с деца на 3 – 4 години: https://bit.ly/3goVZRE

👶 0 – 3 Това е линк към групата за за родители с деца на 0 – 3 години: https://bit.ly/39O8jse 💬

 

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Страховете при децата

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг-Страховете при децата

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници: https://www.fatherly.com/love-money/remote-learning-advice-for-parents/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/chto-takoe-soroban/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://mommyuniversitynj.com/2015/03/16/10-benefits-of-cooking-with-kids/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

https://parenting.firstcry.com/articles/10-helpful-tips-for-parents-to-handle-naughty-kids/

https://time.com/35496/how-to-raise-happy-kids-10-steps-backed-by-science/

https://www.wikihow.com/Teach-Your-Children-Optimism

https://edu.gcfglobal.org/en/internetsafetyforkids/teaching-kids-about-internet-safety/1/

https://www.kaspersky.com/resource-center/preemptive-safety/kids-online-safety

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-razvit-iq-rebenka-sposoby-dostupnye-kazhdomu/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/ustnyj-schet-na-pal-cah–osnovnye-priemy/

http://www.kids-sports-activities.com/child-growth-and-development.html

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-mozhno-razvit-pamyat-u-rebenka/

https://www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/boys-vs-girls-how-to-tailor-your-parenting-techniques/

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора? Страховете при децата

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Страховете при децата

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за онлайн обучение

Страховете при децата

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Страховете при децатаShowing all 0 results

No Meetings found.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube


Социални игри за деца за разтоварване след натоварения ден в училище.

Предимства на онлайн игрите на YUPPIE.BG за децата: 1.Децата общуват с свойте приятели 2.Децата се забавляват 3.Родителите имат свободно време. Допълнителни ползи: 1️⃣ Насърчават любопитстото и дисциплината. 2️⃣ Мозъците на деца се развиват. 3️⃣ Децата повишават своите езикови умения. 4️⃣ Подобряват концентрацията на детето ви. 5️⃣ Преподаваме стойността на работата в екип. 6️⃣ Успокояват безпокойството 7️⃣ Показваме на децата как да бъдат добри губещи. 8️⃣ Чудесен начин за разтоварване след натоварения ден в училище. :-) Как да подобрите техниките си на възпитание? Наблюдавайте поне веднъж месечно играта на детето си !

Provider Information
Provider Name
Yuppie.bg