Подготовка за училище от AMAKids, Smiatane-AMAKids-Maximus-Yuppie.bg

Смятане на ум на пръсти – основни техники

Човек е заобиколен от много числа всеки ден. Работа и учене, пазаруване и банкиране – във всички сфери на живота трябва да можете да смятане на ум, защото калкулаторът не винаги е под ръка.

В желанието си да опростят живота си, много хора искат да се научат как да извършват различни операции с числа, използвайки наличните инструменти. Един от тези методи е смятането с пръсти.

Изкуството на смятането на ум

От древни времена до наши дни хората се стремят да развият способността за бързо извършване на математически изчисления на ум. Това умение е полезно в най-различни области от живота ни, от пазаруване в магазина до професионални дейности. Способността да извършва на ум събиране и изваждане, умножение и деление позволява на човек да бъде по-продуктивен в справянето с ежедневните задачи.
Знанията, които човек получава в уроците по математика в училище, не му позволяват да се научи да извършва операции с големи числа без помощта на тетрадка или калкулатор. Не е изненадващо, че човечеството търси методи за висококачествено смятане на ум.
Има много различни подходи за изчисляване на ум. Много от тях все още включват използването на някои импровизирани средства. Но има техника, основите на която са ни познати от ранното детство – смятане на пръсти. Но малко хора знаят, че освен събиране и изваждане можете да овладеете и умножение и деление на големи числа на ум.

Събиране и изваждане на ум

От детството си човек се научава да събира и изважда най-простите числа. Родителите и учителите в детските градини, а след това и учителите в училище отварят безкрайния свят на математиката за детето.
В началото на детето се предлага да събира и изважда с помощта на подръчни средства.

Толкова много деца първо се научават да броят на пръсти, което ги улеснява да разберат как се случва тази или онази аритметична операция. Ако в началния етап този метод е дори полезен, то по-късно той изчезва като ненужен. При постъпване в първи клас детето се научава да прави изчисления устно, без да използва пръсти или пръчици.
Различни подръчни материали само забавят скоростта на смятане, не позволяват своевременно да се разкрият способностите на децата.

Поради тази причина аритметически изчисления с пръсти са подходящи само за запознаване на детето с понятията цифри, числа и най-простите операции с тях.

Как да научите таблицата за умножение с пръстите си

С умножението и делението ситуацията е малко по-различна. Има техника, която ви позволява да извършвате подобни изчисления, като използвате пръстите на лявата и дясната ръка. За съжаление не може да се каже, че този подход ви позволява бързо да умножавате и разделяте числата. Този тип смятане на пръсти е по-вероятно насочен към общото развитие на човешкия интелект, отколкото към широкото използване в ежедневието.
Освен това е трудно да се запомни и научи такава таблица за умножение и деление.

Причината е, че тя се променя в зависимост от размера на числата, с които се извършват операциите. Много по-лесно се смята с калкулатор или на лист хартия, отколкото с пръсти, и поради това този метод не е широко разпространен.


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. 

Запишете се сега!


Популярни методики

Изучаването на различни техники за смятане с пръсти е от полза за общото развитие, но има и други начини за изчисления на ум за по-кратко време.

Може би най-поразителната от тях е менталната аритметика. Това е програма, която ще ви позволи да научите как да извършвате събиране, изваждане, умножение и деление на ум почти моментално.

Броят на операциите, които човек, обучен в тази техника, може да извърши, е невероятен, смятането с пръсти не позволява да се изчислява с такава скорост.
Менталната аритметика не е нова. Известно е, че е била използвана преди пет хиляди години. Тя се основава на изчисления на специално сметало – абакус.

В началото на заниманията това устройство все още се използва. После обаче човек се научава да си представя абакуса в ума си и да извършва устно изчисления на него.
Не е изненадващо, че курсовете по ментална аритметика са толкова популярни днес. Това важи особено за децата, тъй като способността бързо да смятат на ум може да подобри резултатите им в училище в различни дисциплини.

Освен това е по-лесно да научите детето да извършва изчисления, използвайки този метод, тъй като изучаването му в зряла възраст не носи толкова високи резултати.
Има детски центрове за допълнително обучение, където учат децата на ментална аритметика.

Трябва да изберете такъв, в който класовете се провеждат в малки групи и по уникален метод. Така ще бъде възможно да научите детето да смята бързо, както и да запази наученото умение за цял живот.

А това ще му помага не един път в професионалните и ежедневните му дейности.


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. Абонирайте се като натиснете розовата камбанка.


Примерна програма за деца от 3-8г. може да видите на в тази статия.

Очакваме вашите въпроси и коментари в чата или във Фейсбук.

Прочетете повече за програмите ни: https://yuppie.bg/helen-doron/https://yuppie.bg/the-little-gym/; https://yuppie.bg/mentalna-aritmetika/

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Подготовка за училище от AMAKids

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг- Подготовка за училище от AMAKids

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници: https://www.fatherly.com/love-money/remote-learning-advice-for-parents/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/chto-takoe-soroban/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://mommyuniversitynj.com/2015/03/16/10-benefits-of-cooking-with-kids/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

https://parenting.firstcry.com/articles/10-helpful-tips-for-parents-to-handle-naughty-kids/

https://time.com/35496/how-to-raise-happy-kids-10-steps-backed-by-science/

https://www.wikihow.com/Teach-Your-Children-Optimism

https://edu.gcfglobal.org/en/internetsafetyforkids/teaching-kids-about-internet-safety/1/

https://www.kaspersky.com/resource-center/preemptive-safety/kids-online-safety

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-razvit-iq-rebenka-sposoby-dostupnye-kazhdomu/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/ustnyj-schet-na-pal-cah–osnovnye-priemy/

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора? Онлайн игри за деца от Yuppie.bg

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Подготовка за училище от AMAKids

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за онлайн обучение

Подготовка за училище от AMAKids

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Подготовка за училище от AMAKids


Showing all 0 results

No Meetings found.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube