Съвети за пубертета, Temperament-Emocii-pri-Decata-Yuppie.bg

Темперамент и емоции при децата

Темпераментът е начинът, по който децата реагират на света!

Всяко дете се ражда със свой собствен темперамент и вероятно сте били в състояние да опишете темперамента на Вашето дете още от най-ранна възраст. Например „Ана е много спокойно бебе“ или „Матей обича да има режим“.

Разликите в темперамента обясняват защо децата дори в едно семейство може да са доста различни едно от друго.

Можете да подпомогнете развитието на децата си, като използвате родителски стратегии, съобразени с техния темперамент, тоест с това до каква степен те проявяват следните три качества:

Реактивност: колко силно децата реагират на нещата: като вълнуващи събития или, когато не им се случват нещата по желания начин. Реактивните деца са склонни да преживяват нещата силно.

Саморегулация: Показва в каква степен децата могат да контролират поведението си, чувствата си и начина, по който ги показват. Става въпрос и за това как децата могат да контролират вниманието си и колко упорити са.

Комуникативност: Дали децата се чувстват удобно, при срещата си с нови хора или нови преживявания.

Ето няколко идеи за адаптиране на родителството към темперамента на детето Ви.

Възпитаване на силно и слабо реактивни темпераменти

Силно реактивен темперамент

В единия край на спектъра са „Големите реактори“, които казват на света как се чувстват със силен и ясен глас😊.

Децата със силно реактивен темперамент са склонни да: изразяват чувствата си с голяма интензивност (например, показват върховно щастие, като пищят от възторг и може би изразяват гняв с викове, хвърляне на неща, удряне и хапане). И реагират бурно на физическа стимулация (сърбящ етикет на тениската или свличащ се чорапогащник😊).

Ако имате силно реактивно дете, то сигурно реагира със щастливи изблици, когато се случи нещо хубаво.

Но когато е недоволно от нещо то може да изпадне в гняв и да драматизира ситуацията.

В този случай е добре да насочите усилията си към това да научите детето как да реагира по-спокойно – например като му помогнете да се отпусне и да намери думи, с които да нарича гневните чувства.

Може да измислите заедно и някакъв Ваш „ритуал“ за успокояване, вълшебно заклинание и други, в зависимост от възрастта на детето.

Реактивните деца често са и по-активни физически, и може да се нуждаят от повече време на открито. Можете да помогнете на детето си да се развива, като го насърчите да пробва нови спортове, като често организирате семейни излети сред природата и др.

Силно реактивното дете може по-често да се нуждае и от помощ за успокояване преди сън, особено ако е афектирано от нещо, така че релаксацията преди лягане може да бъде добра идея. Чаша мляко, четене на книга и време за гушкане също биха свършили добра работа😊

Слабо реактивен темперамент

Децата, с по-слабо реактивен темперамент често изглеждат по-малко взискателни от другите. Те са склонни да спят повече от средното, да са тихи, да понасят силни стимули и да показват емоциите си само с леки промени в изражението на лицето, тона на гласа или стойката на тялото.

С по-малко реактивно дете обикновено е по-лесно да се „разбирате“, но при слабо реактивните темпераменти може често да липсва решителност и увереност, когато детето трябва да отстоява себе си. В такъв случай Вашата приоритетна задача би била да помогнете на детето си да се научи как да вярва в себе си и смело да отстоява позициите си. Често при семейства с повече от едно деца, слабо реактивното дете може да остане извън семейните дискусии😊 Вашата роля на родител изисква да се уверите, че всички вземат участие в „семейната демокрация“😊.

Например „Жоре, доволен ли си от този избор на филм? Имаш ли други предпочитания?“

Децата, които са по-слабо реактивни, може да са и по-малко физически активни. Обикновено деца с такъв темперамент предпочитат занимания, развиващи фината моторика, като рисуване, моделиране, конструиране.

Добре е да насърчите физическата активност, която често предполага и по-добро социализиране.

Изберете заедно с детето спорт, който би му бил приятен или се погрижете да заместите пътуването с кола – с колоездене, каране на тротинетка или разходка😊.

Фактът, че тези деца са по-малко взискателни, не означава непременно, че те изискват по-малко усилия от страна на родителите. Напротив, може да се наложи да работите повече, за да привлечете и задържите вниманието им.

За много деца интензивността изобщо не е проблем. Реакциите им попадат някъде между ниските и големите реактори и те са склонни да приемат нещата в крачка.

Настроенията им са доста равномерни. Те се усмихват, когато са щастливи и се оплакват по разумен начин, когато не са.


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. 

Запишете се сега!


Възпитаване на повече и по-малко само-регулирани темпераменти

По-силно само-регулирани темпераменти

Децата, на които им е по-лесно да се саморегулират, са добри в запазването на спокойствие, когато изпитват емоции като разочарование или вълнение. Те могат да се успокоят по-бързо след нещо вълнуващо или разочароващо и са по-малко импулсивни.

Децата, които имат развита способност за само-регулиране, могат с лекота да управляват и вниманието си. Те могат да запазят продължително време концентрацията и е вероятно да продължат с усилията си, докато това, което правят не стане добре. Те се справят добре с неуспехите си и обикновено нямат нужда от надзор за домашните😊.

При децата със силна само-регулация често може да се наблюдава и засилен перфекционизъм. В такъв случай е добре да се уверете, че знаят, че е не е страшно или лошо да се правят грешки.

По-слабо само-регулирани темпераменти

Ако детето Ви има затруднения с регулирането на емоциите си, това често е съпроводено и със слабо регулиране на вниманието. В тези случаи децата се нуждаят от много насърчение, за да продължат да изпълняват трудните задачи. Тези деца могат лесно да преминат от едно занимание към друго, като често са и извънредно креативни. Но родителските Ви усилия при децата със слабо само-регулиране, трябва да бъдат насочени към помагане на детето да развие своята концентрация, и самостоятелност. Можете да го стимулирате само да си изготви програма със седмични цели и задачи, които да следва без нужда от надзор и регулиране от Ваша страна. Поощрете всяко усилие в тази посока.

Възпитаване на повече и по-малко общителни темпераменти

По-общителен темперамент
Ако детето Ви е много общително, ще му харесва да бъде сред други хора, да участва в много групови мероприятия. Но не е нужно да организирате през цялото време подобни групови забавления и игри, защото е изключително важно за всяко дете да се научи да се занимава и самостоятелно!

Децата с по-общителни темпераменти често са много приспособими и с лекота приемат промени в режима си.

Чудесно е, ако можете да дадете на адаптивното си дете много нови преживявания, но се уверете, че все пак остава време и за занимания и общуване родители-дете!

По-малко общителни

Ако детето Ви не е много социално, вероятно предпочита да играе самостоятелно и не се затруднява да намира с какво да се занимава. Но може да се наложи да му помогнете да намери приятели.

Ако детето Ви не се чувства удобно в група или на събирания, можете да опитате да поканите само едно, две дечица в къщи или в друга среда, където Вашето дете се чувства спокойно.

Ако Вашето по-малко общително дете не е много приспособимо, и не приема леко промените, планирайте период за подготовка преди подобни промени и помогнете да се справи.

В заключение…

Темпераментът на детето Ви може да се различава от Вашия собствен😊. Някои родители смятат, че е по-лесно да разберат и да се грижат за дете, чийто темперамент е подобен на техния.

Например, ако харесвате предсказуемостта, може да ви е лесно да се грижите за бебе, чиито режим е „като часовник“. Но ако Ви харесва да сте импулсивни и да правите неща, когато пожелаете, може да ви отнеме известно време, за да свикнете с идеята, че детето Ви е спокойно при спазване на режим😊.

Темпераментът оформя поведението и развитието на детето по значими начини, така че разбирането на темперамента на детето е много важно за „подхранване“ на здравословното му развитие.

Децата могат да се адаптират

Поведението и темпераментът на детето се дооформят от неговите преживявания, включително взаимодействията с вас. Например, децата, които бавно приемат нови хора и преживявания, могат да станат по-уверени в тези ситуации, когато им помогнете да се адаптират.

Няма правилен или грешен, по-добър или по-лош темперамент!

Темпераментът не е нито нещо, което детето избира, нито нещо, което родителите създават в детето си. Много е важно децата да бъдат приети такива, каквито са. Вярно е обаче, че някои темпераменти са по-лесни за справяне от други.

Силно реактивното дете може да бъде по-трудно за успокояване от по-спокойното дете; дете, което е много срамежливо и бавно се адаптира, може да се нуждае от повече време и подкрепа. За да се почувства комфортно и да се присъедини към връстниците си в градината.

Разбирането на темперамента на детето, със сигурност би Ви помогнало да бъдете по-добри родители. Разпознаването на модели в поведението на детето Ви, които са повлияни от темперамента, може да ви помогне да предвидите реакциите му в определени ситуации.

Също така, колкото и последователни да изглеждат моделите на детето, понякога децата могат – и ще – Ви хванат неподготвени, като действат по начини, които не очаквате.

Фактът, че детето Ви може да Ви изненада, е една от най-вълнуващите и дори възхитителни награди на родителството.

Повечето родители „предпочитат“ някой характеристики на темперамента на децата си повече от други😊

Това може да се дължи на редица причини. Поведението на детето Ви може да Ви напомня за Ваши черти, които не харесвате толкова много и бихте искали да промените. Понякога може да чувствате дискомфорт от това колко различно от Вас е детето Ви. Съвсем нормално е да Ви харесва и да се чувствате по-комфортно с някои аспекти от темперамента на детето си повече, отколкото с други.

Но Вашата най-важна задача е да помогнете на детето си да се харесва и обича такова, каквото е!

Да бъде уверено, спокойно и щастливо!


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. Абонирайте се като натиснете розовата камбанка. Очакваме вашите въпроси и коментари в чата тук на сайта или във 💬 Фейсбук.


Разглейдате вариантите за разсрочено плащане:

Anglijski-za-Deca-Helen-Doron-Bulgaria-EzikaNaMuzikata1 Anglijski-za-Deca-Helen-Doron-Bulgaria

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Съвети за пубертета

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг- Съвети за пубертета

Съвети за пубертета

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници: https://www.fatherly.com/love-money/remote-learning-advice-for-parents/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/chto-takoe-soroban/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://mommyuniversitynj.com/2015/03/16/10-benefits-of-cooking-with-kids/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

https://parenting.firstcry.com/articles/10-helpful-tips-for-parents-to-handle-naughty-kids/

https://time.com/35496/how-to-raise-happy-kids-10-steps-backed-by-science/

https://www.wikihow.com/Teach-Your-Children-Optimism

https://edu.gcfglobal.org/en/internetsafetyforkids/teaching-kids-about-internet-safety/1/

https://www.kaspersky.com/resource-center/preemptive-safety/kids-online-safety

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-razvit-iq-rebenka-sposoby-dostupnye-kazhdomu/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/ustnyj-schet-na-pal-cah–osnovnye-priemy/

http://www.kids-sports-activities.com/child-growth-and-development.html

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-mozhno-razvit-pamyat-u-rebenka/

https://www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/boys-vs-girls-how-to-tailor-your-parenting-techniques/

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно.

Съвети за пубертета

Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора? Онлайн игри за деца от Yuppie.bg Съвети за пубертета

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Съвети за пубертета

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за Развитие на децата в предучилищна възраст

Съвети за пубертета

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще. Съвети за пубертета. Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Съвети за пубертета

МЕНТАЛНА АРИТМЕТИКА ЗА ДЕЦА

🧮Менталната аритметика е техника, разработена за да се развие по-висока скорост на мозъка за възприемане и обработка на информация. 🎓Целта на курса е хармоничното развитие на двете полукълба на мозъка, благодарение на въображаема визуализация на сметалото и смятане наум.

Provider Information
Provider Name
AMAKids
Same as (Website / Social Media)

 

Прочетете повече за програмите ни:

Helen Doron: https://yuppie.bg/helen-doron/;

AMAKids: https://yuppie.bg/mentalna-aritmetika/


Примерна програма за деца от 3-8г. може да видите на в тази статия.


Showing all 0 results

No Meetings found.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube


 

Alphaboat 5 – 7 години

Запознайте още сега вашето дете с метода на Helen Doron и то мигновено ще се влюби в него! Нашите центрове са с над 30-годишна история и общо 37 действащи филиала в цял свят.  Идеята за тяхното създаване се заражда от британската лингвистка Хелен Дорон. Тя изобретява иновативна и ефективна методология за преподаване на английски език на деца чрез езика на музиката. А нейното вдъхновение пък е резултат от изненадващия успех на собствената й дъщеря, дължащ се изцяло на музиката. Записвайки детето  на онлайн курс на  Helen Doron, можете да бъдете сигурни, че то несъмнено ще бъде обучавано по революционна методика. Тя се базира на научаването на подрастващите първо на разбиране и говорене, а чак след това на четене и писане. Как да възпитаме децата на търпение? Методологията на Helen Doron не само ще помогне на родителите, но и ще възпитава търпение и желание в децата :-)

Provider Information
Provider Name
Helen Doron
Same as (Website / Social Media)