Готвенето и детското развитие,Онлайн игра, Седмична програма | Извънредно положение Kарантина

10 Ползи от готвенето с децата

Знаете ли, че готвенето заедно с децата, стимулира развитието им?

„Разбъркай сместа за палачинки“, „измери ми една чаена чаша олио“, „разточи тестото равномерно“ …

Всички тези кулинарни задачи помагат на децата да развият важни когнитивни, двигателни и практични умения, докато се забавлявате заедно😊

Сигурно не сте подозирали, че всеки път, когато оставите детето си да Ви помага в приготвянето на храна, вие всъщност го подготвяте за успех в училище и в живота.

Готвенето с децата дава богато разнообразие от възможности за учене и усъвършенстване!

Сигурно и Вие, като дете сте помагали на майка оформяйки кюфтетата или разточвайки тестото за Коледните курабийки, без да подозирате, че развивате ценни житейски умения.

Като родители, сигурно продължавате тази традиция и каните своите малчугани за помощник-готвачи😊

В тази статия ще се опитаме да покажем част от невероятните ползи от готвенето с Вашите деца!

  1. Стимулира езиковото развитие

 Готвенето и детското развитиеДокато готвите, Вие назовавате различни съставки и хранителни продукти, което обогатява речника на детето. Освен това децата следват Вашите указания, което повишава уменията им за възприемчивост на езика.

Ако докато готвите, обяснявате подробно всяка стъпка и стимулирате детето да разказва за това, което прави, ползите ще са още по-комплексни😊.

Можете да „гъделичкате“ тяхната креативност като ги насърчите да предложат промени или допълнения към любимата Ви семейна рецепта😊


  1. Развива фината моторика

Готвенето и детското развитиеСмесването на отделните съставки, работата с миксера, разточването на тестото и използването на формички за бисквитки, са чудесни начини да подобрите фината моторика и контрол на детето, което на свой ред създава добра основа за развиване на академични умения като писане, рязане и оцветяване.

Помогнете им дори повече, като им позволите бавно да изсипват съставките в купата или, за по-големите – дори да обръщат палачинките😊


  1. Упражнява математическите способности

Готвенето е свързано и с много измерване😊.

Готвенето и детското развитиеДецата научават различни кухненски мерки като чаена чаша, чаена и супена лъжици, милилитри, милиграми и др. Готвенето с децата е и подходяща възможност да им помогнете да визуализира дробите, и да упражняват събирането (добавянето) и изваждането😊.

Който и учител по математика да попитате, той ще потвърди, че готвейки с децата, Вие им помагате да подобрят основните си математически умения😊!

  1. Подобрява уменията за четене

Готвенето и детското развитиеКогато готвите с децата си, поставете им задачата да четат рецептите. За по-малките деца започнете с прочитане на числата като “2” чаши брашно и “4” супени лъжици масло. По-големите деца могат да изчитат всяка стъпка, а на Вас остава само да следвате указанията😊 Така децата не само упражняват и усъвършенстват четенето, но и разбирането на прочетеното.

  1. Представя по забавен начин някои научни концепции и физични закони:::::::::::😊)))))))

Готвенето включва много наука.

Децата научават какво се случва, когато определени съставки се смесват заедно, както и какво се случва, когато измерванията са неправилни.

Готвенето и детското развитиеОсвен това виждат различните агрегатни състояния на продуктите, и правят причинно-следствени връзки, например високата температура кара твърдата бучка масло да стане течна😊

  1. Повишава концентрацията и вниманието

Когато готвите заедно, децата трябва да останат съсредоточени и да обръщат внимание на всеки детайл или рецептата няма да даде желаният резултат.

Децата бързо разбират, че ако искат да похапнат вкусно брауни или бисквитки на финала, трябва внимателно да следват всяка стъпка от рецептата😊!


  1. Преподава жизнени умения

Готвенето и детското развитиеГотвенето е умение, необходимо, за да бъдем независими възрастни. Колкото по-рано научим децата на основните принципи в готвенето, толкова по-добре за тях! Разбира се, уменията се определят от възрастта на детето😊 По-малките могат да научат как да си направят сандвич, да си налеят мляко или да си стоплят обяда., докато по-големите могат да се научат да приготвят цели ястия за себе си и за семейството. Това ще им позволи да бъдат по-независими и отговорни личности. Готвенето също така учи децата на различни уроци по безопасност, като например да не докосват гореща печка или да използват правилно ножа.

  1. Насърчава здравословното хранене

Включвайки децата в готвенето, лесно можете да ги научите кои храни са здравословни и кои не. Можете да събудите любопитството им към храни, които по принцип са непривлекателни за тях, и да ги насърчите да се хранят вкъщи, което ще им осигури здравословни навици😊. А и давайки на децата възможност да помогнат за приготвянето на здравословната супа, имате доста голям шанс те да опитат плода на труда си😊

  1. Повишава самоувереността

„Аз мога да сготвя“, „Тате, опитай, аз го направих“ и т.н. Когато детето успешно завърши рецептата и сътвори нещо, годно за ядене, то изпитва несравнимо чувство на гордост и увереност. Освен това, докато децата готвят, се чувстват независими и самостоятелни, което допълнително повишава самочувствието.

  1. Осигурява безценно „семейно време“

Готвенето и детското развитиеСъздайте своята семейна традиция😊 Като например заедно да правите пицата всяка съботна вечер, или кюфтетата за неделния обяд😊!

Готвенето е задача, на която може да се наслади цялото семейство!

Готвенето заедно обединява всички и създава свързващо преживяване, топли и уханни спомени😊.

Затова следващия път, когато правите вечеря или Коледни сладки, повикайте децата да помогнат!

Прочетете повече за програмите ни: https://yuppie.bg/helen-doron/https://yuppie.bg/the-little-gym/; https://yuppie.bg/mentalna-aritmetika/

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

 Готвенето и детското развитие

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг- Готвенето и детското развитие

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници:

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://mommyuniversitynj.com/2015/03/16/10-benefits-of-cooking-with-kids/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора?

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Готвенето и детското развитие

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за Как да подобрите детската памет

 Готвенето и детското развитие

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Програма за Детско Развитие през Лятото


Showing all 0 results

No Meetings found.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube