Как да подобрите детската памет, Razvitie-na-pametta-Decata-Yuppie.bg

13 НАЧИНА ДА ПОДОБРИТЕ ДЕТСКАТА ПАМЕТ

Децата са колкото любопитни, толкова и разсеяни и това е съвсем в реда на нещата😊 Добрата новина за всички родители е, че има редица стратегии, с помощта на които да подобрите краткосрочната и дългосрочната памет на децата.

Използвайте тези 13 упражнения и бъдете „учител по памет“ на детето си😊

Насърчавайте детските въпроси

Разбирането на дадена тема е първата стъпка към възможността да се запамети материала. Насърчаването на детето да задава въпроси помага да се гарантира, че той или тя развива по-задълбочено разбиране по темата. Това също помага на децата да създадат критично мислене и умения за решаване на проблеми.

Съчинете си рими и песнички

Това е изключително успешен метод за запаметяване – помогнете на детето си да създаде стих, песничка или рима с информацията, която има за учене. Мозъкът ни е устроен да запомня лесно музика и повтарящи се модели, така че „вградена“ в подобен модел новата информация лесно ще бъде запаметена и после припомняна.

Направете ученето вълнуващо

Насърчете ентусиазма на детето си да учи, с екскурзия до библиотеката, за да разгледате книги или видеоклипове по различни теми. Можете също да посетите музей или художествена галерия. Ако Вашето дете бъде заинтригувано от материала, който учи, ще бъде по-лесно да го запомни.

Насърчавайте активното учене

Направете ученето по-ангажиращо за Вашето дете, като дискутирате различни теми заедно, обсъждайки гледните си точки и разчупвайки учебния стереотип. Това насърчава учениците да пазят информацията в ума си достатъчно дълго, за да отговарят на въпроси, помагайки им да развият умения за критично мислене, като същевременно подобряват силата на паметта си.

Използвайте визуални средства

Насърчавайте детето си да използва визуални помагала, за по-лесно запаметяване на новата информация. Флашкартите са любими на децата и могат да бъдат интригуващ помощник при заучаването на нови думи или преговаряне на старите. Създайте флашкарти, включващи букви, цифри, думи или изображения, в зависимост от нуждите на детето.

Разменете ролите си😊

Превърнете се в ученик на Вашето дете, заедно с плюшените играчки и домашният любимец😊 Насърчете го да Ви обясни новия материал😊 Така лесно ще видите колко от информацията е разбрана и запаметена, а процесът вместо досаден и скучен ще бъде изключително забавен😊. Това ще помогне на детето и да не се притеснява да говори пред „публика“, което би му било от изключителна полза занапред!

Използвайте всички сетива

Използвайте мултисензорен подход за учене, ангажирайки зрение, докосване и слух – четете на глас, провеждайте разговор и използвайте забавен реквизит. Това помага да ангажирате детето си с материала по повече от един начин, което улеснява запаметяването му.

Информацията от всяко от сетивата се съхранява в част от мозъка, която е специфична за конкретното сетиво. Прегледайте материала, използвайки множество сензорни дейности, така че различните невронни мрежи да съхранят знанията в няколко мозъчни региона. Така към конкретната запаметена информация ще се създадат множество различни пътища и съответно извличането и ще бъде по-лесно и ефективно! Упражнявайте често запаметената информация –  многократното активиране на невронната верига прави паметта по-силна – също като упражняването на мускул.

Свързани спомени

Мозъкът съхранява информация в краткосрочната памет за по-малко от минута, освен ако не се свърже с предходна, запаметена вече информация. Активирайте предварително свързаните с новата тема познания на Вашето дете, като му напомните за изживени случки или предишни уроци, гледани филми по темата и т.н.

Разделете информацията на по-малки части

Логично е малките „хапки“ информация да се „смилат“ по-бързо и лесно от мозъка, отколкото големите😊 Систематизирайте урока, разделете частите му с цветни заглавия и подзаглавия, за да улесните визуалното запаметяване.

„Изиграйте“ стреса от ученето

Стресът кара нервните окончания да изпращат информация за опасност в Реактивния дял на мозъка (възможните реакции при опасност са: бори се, бягай или „замръзни“) и предотвратява потока на информация към рефлекторният, съзнателен дял на мозъка (префронтален кортекс), където се намира дългосрочната памет. Създайте приятни ритуали на детето (като слушане на любими песни, игри с карти, хвърляне на топката) или приятни изненади, преди да се заеме с учебните занимания, за да отворите мозъчните мрежи, които отговарят за съхранението на паметта.

Привлечете вниманието

Запомнящите

се събития създават дългосрочни спомени. Бъдете в течение с предстоящият материал за учене на детето и поставете малки, гъделичкащи любопитството и събуждащи въпроси в детето „намеци“ или подсказки по темата, като своеобразна реклама😊 Окуражете го да гадае какво може да предстои. Любопитството активира сензорния филтър за прием на информация в мозъка и след това, когато темата излезе в час или при четене, тя ще привлече вниманието на детето.

Helen-Doron-Bulgaria-Yuppie.bg1Използвайте цветовете

Мозъкът пуска само малка част от милиардите битове сензорна информация, достъпни всяка секунда. Един филтър в ниския (безсъзнателен, автоматичен) дял на мозъка решава какво да влезе. Цветовете са нещо, което преминава през мозъчния филтър завидно лесно😊 Насърчавайте детето да използва цветни химикалки или цветни бележки, за да отбелязва важните думички, понятия, формули и т.н., за по-лесно възприемане и запаметяване. Можете да закачите снимка на светофар на стената и да му предложите да използва зелено, жълто и червено по важност – също както на светофара.

Нещо ново😊

Децата просто обожават промените в делника, в игрите, в местата и в учебния процес. Ако направите нещо различно, което да разсмее, развълнува или зарадва детето преди учебното занимание , то ще бъде по-запомнящо се. Забавен видеоклип, смешна шапка, шал на кучето или пускане на сапунени балони през терасата, точно преди детето Ви да започне да учи, ще направи мозъка му по-възприемчив за обработка и запаметяване на информацията, която следва новото изживяване.

И не забравяйте, че миговете които сте споделили с детето си учейки заедно, със сигурност ще останат скъп спомен и за двете страни😊 Насладете им се!

Прочетете повече за програмата ми: https://yuppie.bg/helen-doron/

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Как да подобрим детската памет

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг-Как да подобрим детската памет

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници:

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора?

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Как да подобрим детската памет

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за Как да подобрите детската памет

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Как да подобрим детската памет

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube