Как децата да са отговорни , RannoDetskoRazvitie-Yuppie.bg1

9 Съвета как да научите децата си да бъдат отговорни

Най-добрият ви приятел има тийнейджър, който почиства леда от предното стъкло на колата, без да бъде питан. Братовчедка ви има 1-годишно дете, което само слага бутилката си в мивката, след като се нахрани. Откъде се взеха тези чудни деца?

„Вграждането на отговорност у децата не е трик, а просто преподаване на важни житейски умения“, казва д-р Карън Рускин, автор на редица книги за детската психология.

Отговорността, за децата, не е просто изпълнение на някаква задача.

Става дума за отношение, за идеята да предприемат действие, от което да се гордеят, а не просто да чакат мама и тате да го свършат вместо тях.

Отглеждането на помагащи, услужливи, солидарни деца, които знаят как, могат и искат да си направят сандвич, например, не е фантазия😊

Експертите споделят няколко лесни начини как да „влеете“ отговорност в делника на Вашето дете:

1. Започнете отрано.

Как децата да са отговорни, RannoDetskoRazvitie-Yuppie.bgНе можете внезапно да „стоварите“ отговорности върху тийнейджър и да очаквате, че той ще „прегърне“ идеята за новите си задължения😊.

Представете си, че дъщеря ви (на13г. ) Ви звъни на работа с оплакването: “Мамо, гладна съм. Кога се прибираш вкъщи?” Казвате и да си направи сандвич, но тя отговаря: „Просто ще те чакам“. Предаването на отговорност на децата трябва да започне рано. Колкото се може по-рано😊 Естествено, отговорността трябва да е пропорционална на възрастта и възможностите на детето😊

2. Позволете им да Ви помагат.

Вместо да мърморите, когато дойде време за домакинска работа, със закачка поканете детето си да Ви помогне (дори ако така домакинската работа ще отнеме повече време). Това е работа в екип, скъпоценно време с Вашето дете и урок, който един ден ще го изпрати в света на големите способно да бъде пълноценно и самостоятелно.
“Когато детето бъде поканено да участва, то се чувства ценено”, казва Рускин. “с помощта на  това позитивно чувство, детето ще се научи да приема собствеността върху дома си и ще изпитва гордост от поддържането му.”

3. Покажете на децата Как!

Нека показваните от Вас задачи се свеждат до ниво уменията на детето към дадения момент, съветват експертите. Първо, можете да демонстрирате как да изпълнява малки задачи. Ако детето Ви иска закуска, покажете му къде са ябълките и как да ги измие. Сгъването на пижамата и слагането на мръсните дрехи в пералнята също е подходящо от ранна възраст.
Помислете за отговорности съобразени с възрастта и дори използвайте думата „отговорност“, когато задавате задачите, които очаквате детето да изпълни само. „Отговорност“ звучи в детските уши „пораснало“ и важно!

4. Бъдете модел за отговорен човек.

Говорете за това. След семейната вечеря може да призовете децата да вземат участие в раздигането на масата: “Сега, нека да си сложим мръсните чинии в мивката!” Използвайте „ние“ отново и отново, за да покажете ясно как екипната работа решава лесно всеки проблем! Ще се изненадате  колко бързо подобни действия ще се превърнат в навик за децата.

5. Хвалете ги

Децата обичат да помагат. Те искат да помагат. Дори не усещат тези задължения като работа. Поддържайте положителните емоции, като предлагате конкретни похвали за всяко действие. “Гордея се с теб, че сам окачи якето си на мястото му!” Или: “Благодаря, че си почисти колелото!”

Децата ще развият чувство за „собственост“ и принадлежност към всяко повтарящо се от тях действие. Постепенно ще го усетят като Свой ангажимент или „отговорност“. А добрата комуникация и обратна връзка от Вас, ще ги насърчи да проявят инициатива в други подобни ситуации.

6. Имайте реални очаквания.

Когато помолите 5 годишно дете да си оправи леглото, може резултата да не е идеален😊 Оценете това, което е направило добре, вместо да критикувате цялостния резултат. Следващият път, когато оправяте своето легло, повикайте детето и му покажете как Вие го правите.

7. Избягвайте наградите.

Нека похвалата Ви е истинската награда, както и сладкото чувство от добре свършена работа.

Понякога е доста изкушаващо да наградите детето за помощта с нещо, което би извикало щастлива усмивка на лицето му, но е по-добре да оставите наградите за задачи, които надхвърлят това, което се очаква да бъдат нормалните му домакински отговорности. Награждавайки го ще оставите у него усещането, че Ви е направило услуга, а това далеч не е развиване на чувство за отговорност.

8. Осигурете структура и рутина за отговорностите.

Децата имат нужда от ред. Вместо да предлагате награди, за да ги накарате да изпълнят своите задачки, създайте рутина завършваща с приятен финал.

Съставете ясна сутрешна програма, завършваща с нещо приятно. Например, детето да се облече, да си сгъне пижамката, да направи сутрешният си тоалет, да закуси и после да погледа любимото си предаване (Забележете, че телевизията не се предлага като награда. Това е просто резултат от завършване на рутината.) .

По-малкото дете може да не осъзнава напълно, че тези задачи са негови отговорности, но ако му позволите да си създаде организирана програма, ще му дадете инструментите един ден да структурира и задълженията си, свързани с училище, например.

9. Научете ги за последствията😊

Не, не става въпрос за наказания😊 Учейки детето да се грижи за своите неща също му помага да развие чувство за отговорност за своите действия. Когато детето знае правилата на дома, например да си почиства масата след рисуване с боички, да прибира конструктура и т.н., както и последствията при бягане от „отговорност“, като например, прибиране на конструктора за ден, два от родителя или нещо подобно, твърде вероятно е в кратък период от време то да свикне със своите задачки и да не им се противопоставя😊. Но тук е мястото за Вашето постоянство в прилагането на правилата😊.

“Родителите се страхуват да оставят децата да страдат, да бъдат тъжни или ядосани, но ако винаги решаваме проблемите на децата, те няма да се научат да бъдат отговорни, докато растат.” Така например, ако детето Ви забрави любимата си книжка, отивайки за уикенд при баба и дядо, не е нужно да се връщате от магистралата, за да я вземете. То ще разбере, и следващият път няма да я забрави😊

Развиването на отговорност в децата не е никак лесен процес и изисква постоянство и много личен пример, но е една от основните „отговорности“ на родителството😊 Това може да отнеме години и много практика. Но ако следвате тези съвети, имате по-голям шанс да отгледате отговорно дете, което да се превърне в отговорен възрастен.

 

 

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Как децата да са отговорни

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг-Как децата да са отговорни

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора?

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Как децата да са отговорни

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за Гимнастиката за децата

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Как децата да са отговорни

 

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube