Фактори за развитие на детето, Osnovni-Faktori-v-Ezikovoto-Razvitie-na-Deteto-Yuppie.bg

Oсновни фактори за езиковото развитие на детето

Следващите точки подчертават осемте основни фактора, влияещи върху езиковото развитие на детето. Факторите са:

  1. Общо здравословно и физическо състояние
  2. Интелигентност и когнитивно развитие
  3. Учене и съзряване
  4. Околна среда
  5. Пол
  6. Връзка с членовете на семейството
  7. Брой членове на семейството
  8. Двуезичие.

Фактор № 1. Общо здравословно и физическо състояние:

Общото физиологично състояние и двигателното развитие влияят изключително силно върху езиковото развитие на децата. Продължителното боледуване и лошото здраве, особено през първите две години от живота, несъмнено забавят развитието на речта. Поради болест детето може да е отделено от обкръжението си и в следствие на това може да забави говорното си развитие.

Честото или тежко боледуване, може да се отрази негативно и на детското самочувствие и увереност, което може да забави спонтанното му желание за ефективно себеизразяване. Ако  детето се чувства зле през повечето време, ще липсва и ентусиазъм да общува и да говори с околните. При деца с увреден слух също може да се наблюдава бавно развитие на речта.

Забавянето в развитието на речта може да се дължи на глухота. Ако детето не проговори в рамките на приетия възрастов диапазон, е желателно да бъде прегледано от специалист.

В здравото тяло се развива здрав ум. Здравото дете е щастливо, будно, активно и пълно с живот. То проявява любопитство и интерес към околната среда, мотивация и желание да учи нови неща, да се развива.

Фактор # 2. Интелигентност и когнитивно развитие.

Езикът и интелектуалното развитие са много силно свързани. Всъщност „Речта на детето е най-добрият единичен индикатор за неговия коефициент на интелигентност.“ Дете, което от ранна възраст се справя добре с речта, обикновено има I.Q. над нормалното, но това не значи непременно, че късно проговаряне или проблеми с говоренето показват нисък коефициент на интелигентност. Това забавяне може да се дължи и на други фактори.

Будните, природно интелигентни деца обикновено комуникират, посредством речта, доста успешно от най-ранна възраст. Те много бързо схващат и разбират какво им се казва и могат да нарекат по име предметите и хората в непосредственото им обкръжение. Също така могат да изразят своите нужди и желания с правилни, прости изречения.

Някои деца може да започнат по-бавно и плахо, но впоследствие да развият езиково майсторство. Това забавяне може да не се дължи на ниско интелектуално развитие, а на други фактори.

При постоянни други фактори, бърборенето на ранен етап от развитието показва по-висок интелектуален растеж.

Развитието на речника зависи до голяма степен от когнитивния растеж. Колкото по-интелигентно е детето, толкова по-добра е интеграцията в езиковото му развитие.

Проучванията и опитът показват, че децата с висок интелект по-добре развиват говорния си речник. Те също така показват компетентност в структурирането на изреченията, дължината им и правилната употреба на думите.

Колкото по-нисък е коефициентът на интелигентност, толкова по-лоша е речта.


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. 

Запишете се сега!


Фактор № 3. Учене и съзряване.

Езиковото развитие на детето зависи много от възприемчивостта и съзряването. Всъщност взаимодействието на тези фактори е от решаващо значение за определяне на езиковото развитие на детето.

С увеличаването на възрастта гласните струни на детето се развиват наред със способността му да усвоява нови умения. Чрез взаимодействието на тези два фактора се развива езикът.

Каквото и обучение да се приложи на новородено или на три-четиримесечно бебе, докато гласните му струни и речевите мускули не са правилно развити, то няма да може да говори😊

Фактът, че повечето деца започват да говорят между 18-ия и 28-ия месец, предполага силното влияние на съзряването в езиковото развитие.

В тази възраст нервната система и речевите мускули са вече адекватно развити, за да започне детето да говори. Друго доказателство за ролята на съзряването в развитието на езика е, че независимо от културата, расата, религията и географските различия.

Някои фази на развитието на речта имат фиксирана последователност и се случват в рамките на определен възрастов диапазон, въпреки индивидуалните различия.

Ако детето е лишено от мотивация, подкрепа и стимули да говори, както и ако никой не комуникира или не си взаимодейства с него, неговото езиково развитие би било засегнато поради липса на подходящо обучение.

Следователно както съзряването, така и ученето са от съществено значение за езиковото развитие.

Helen-Doron-Bulgaria-Yuppie.bg1

Фактор № 4. Околна среда.

Заобикалящата среда е от изключително значение за езиковото развитие на детето. Редица изследвания свидетелстват, че благоприятните и стимулиращи условия на средата подобряват развитието на ранната реч и обратно – неблагоприятната среда забавя езиковото развитие.

Ефектите от не-стимулиращата среда върху развитието на речта са доста трайни и повече или по-малко постоянни. Вербалните способности са ограничени и възпрепятствани, когато детето не е насърчавано да говори.

Изграждането на богата на езикови стимули среда е свързано с използването на всяка възможност за общуване чрез реч, за взаимодействие, споделяне на фокус, диалог.

Когато детето е заобиколено от грижа, обич и езикови стимули, това води до изграждане на самочувствие и увереност за комуникиране, и добро езиково развитие.

Четенето на книжки и пеенето на песнички от най-ранна възраст, са такива доказали своята ефективност езикови стимули!

Следва…


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. Абонирайте се като натиснете розовата камбанка. Очакваме вашите въпроси и коментари в чата тук на сайта или във 💬 Фейсбук.


Разглейдате вариантите за разсрочено плащане:

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Фактори за развитие на детето

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг- Фактори за развитие на детето

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници: https://www.fatherly.com/love-money/remote-learning-advice-for-parents/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/chto-takoe-soroban/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://mommyuniversitynj.com/2015/03/16/10-benefits-of-cooking-with-kids/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

https://parenting.firstcry.com/articles/10-helpful-tips-for-parents-to-handle-naughty-kids/

https://time.com/35496/how-to-raise-happy-kids-10-steps-backed-by-science/

Фактори за развитие на детето

https://www.wikihow.com/Teach-Your-Children-Optimism

https://edu.gcfglobal.org/en/internetsafetyforkids/teaching-kids-about-internet-safety/1/

https://www.kaspersky.com/resource-center/preemptive-safety/kids-online-safety

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-razvit-iq-rebenka-sposoby-dostupnye-kazhdomu/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/ustnyj-schet-na-pal-cah–osnovnye-priemy/

http://www.kids-sports-activities.com/child-growth-and-development.html

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-mozhno-razvit-pamyat-u-rebenka/

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора? Онлайн игри за деца от Yuppie.bg

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Фактори за развитие на детето

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за онлайн обучение

Фактори за развитие на детето

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Фактори за развитие на детето

Alphaboat 5 – 7 години

Запознайте още сега вашето дете с метода на Helen Doron и то мигновено ще се влюби в него! Нашите центрове са с над 30-годишна история и общо 37 действащи филиала в цял свят.  Идеята за тяхното създаване се заражда от британската лингвистка Хелен Дорон. Тя изобретява иновативна и ефективна методология за преподаване на английски език на деца чрез езика на музиката. А нейното вдъхновение пък е резултат от изненадващия успех на собствената й дъщеря, дължащ се изцяло на музиката. Записвайки детето  на онлайн курс на  Helen Doron, можете да бъдете сигурни, че то несъмнено ще бъде обучавано по революционна методика. Тя се базира на научаването на подрастващите първо на разбиране и говорене, а чак след това на четене и писане. Как да възпитаме децата на търпение? Методологията на Helen Doron не само ще помогне на родителите, но и ще възпитава търпение и желание в децата :-)

Provider Information
Provider Name
Helen Doron
Same as (Website / Social Media)

Прочетете повече за програмите ни:


Пасивно слушане


Поощрение


Малки групи


Учене чрез забавление


Примерна програма за деца от 3-8г. може да видите на в тази статия.


Showing all 0 results

No Meetings found.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube