Какво е абакус на AMAKids,

Какво е абакус?

Абакус (“дъска за смятане”) е хоризонтално японско сметало, използвано главно за преподаване при смятане в началното училище. Използването му има редица педагогически предимства пред другите методи за смятане.

Причината е, че може да се използва за представяне на числови операции в графична форма, като същевременно се развива способността да се смята, без да се пише.

История на сметалото абакус

Зад екзотичното име „абакус” се крие изобретение, което някога е било известно на целия цивилизован свят.

Сметало, направено от камък (метал, стъкло), с вдлъбнатини, в които били поставени камъчета, се наричало Abak (или Abacus).

Сведения, които не са опровергани от историците, говорят за появата му в Месопотамия през III хил. пр. н. е. и в древен Рим от V в. пр. н. е.

По-надеждни доказателства – образец от сметало и рисунка, направени от европеец – се съхраняват в кабинета на медалите на Националната библиотека на Париж и датират от 17-ти век. Китайската версия на сметалото – Suanpan – се споменава в националната литература през 190 година.

Китайците са го направили в познатата рамка с пръчки и кости. В „небесния“ прозорец се помещавали не една, а две кости. В тази форма сметалото достига в Япония с развитието на навигацията.

Японците премахнали излишната небесна кост и го нарекли соробан (изчислителна дъска).

Абакус се използва за обучение на деца в Азия в продължение на няколко века. Появява се в Европа като асистент в обучението едва през 21 век, а първите школи по ментална аритметика се появяват у нас съвсем наскоро.

Този факт не намалява предимствата от използването на „дъската за смятане“ в обучението и поражда нови изследвания, посветени на тази невероятна методологична техника.

Устройство на абакуса

Тази изчислителна дъска има 13 (или повече) вертикални спици, разделени помежду си. На всяка спица има 5 точета. Отдолу – 4 „земни“, всяка равна на единица, горе – 1 „небесна“, равна на пет. С помощта на 5 топчета на спица се представят числата от 1 до 9. Преброяват се само топчетата, които са преместени в центъра.

Как се смята с абакус?

За изчисления с абакус топчетата се преместват в централната рамка с палеца и показалеца на двете ръце. Простите действия- събиране и изваждане- могат да бъдат овладени интуитивно. Умножението, делението и извличането на квадратен и кубичен корен изискват познаване на определени схеми. За развитието на децата в предучилищна и начална училищна възраст в Япония (страна, в която се произвежда най-добрата техника в света) изучаването на смятане с абакус е задължително.

Тайната на абакуса е в образното смятане, способността незабавно, на око, да определите броя на топчетата и незабавно да откриете в паметта си необходимия образ на резултата от изчисленията. Това ви позволява да оперирате със сложни числа за части от секундата и като движите топчетата, движите пръстите си във въздуха и владеете абакуса в главата си. Това изчисление включва двете половини на мозъка – отговорните за смятането и отговорните за въображението – и затова се случва с такава скорост. Все едно да пишете с две ръце, вместо с един пръст.

Ползата от абакуса за развитието на децата

На основата на смятането с абакус е разработена педагогическа система за развитие- ментална аритметика. Целта му не е бързото смятане, въпреки че то е впечатляващо. Това не са само образователни дейности за деца, насочени към подготовка за училище, а ефективна подготовка за живота. Менталната аритметика е програма за развитие на умствените способности на детето. Едновременното използване на двете полукълба на мозъка – „математическо“ и „творческо“ – ги развива равномерно, а фактът, че участват пръстите на двете ръце, помага. Вместо „техник“ или „хуманитарист“ детето се превръща в човек, който използва всички възможности на човешкия мозък, дадени му от Бог или природата. Това са всички видове памет, точност, бързина и нестандартно мислене, въображение, наблюдение, концентрация, самочувствие.

Невъзможно е да учите ментална аритметика без абакус, но въпреки това именно способността за бързо и правилно решаване на задачи, без да записвате, е основната посока на обучението. Задачата на учителя е не само да покаже как детето да използва абакус при смятане. Той трябва и да го научи на абстрактно мислене, да раздвижи границите на въображението му и да развие интерес към операции с числа.

Изучаването на ментална аритметика трябва да започне възможно най-рано, за предпочитане от 4-годишна възраст, веднага щом детето се научи да брои от 1 до 10. Колкото по-възрастен става човек, толкова по-малко пластичен е мозъкът и толкова по-трудно е за него да превърне вече познатите числа във визуални образи на топчетата върху абакуса.

Отдавна не е тайна за никого, че развитият мозък се справя с всеки проблем много по-бързо и по-ефективно. В нашия случай може да се каже без преувеличение, че менталната аритметика е гарантиран път към успеха във всяко бъдещо начинание.

Прочетете повече за програмите ни: https://yuppie.bg/helen-doron/https://yuppie.bg/the-little-gym/; https://yuppie.bg/mentalna-aritmetika/

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Какво е абакус на AMAKids

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг- Какво е абакус на AMAKids

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници:

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/chto-takoe-soroban/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://mommyuniversitynj.com/2015/03/16/10-benefits-of-cooking-with-kids/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора?

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Какво е абакус на AMAKids

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за Какво е абакус на AMAKids

Какво е абакус на AMAKids

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Учебна програма за смятане


Showing all 0 results

No Meetings found.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube