Защо децата за предизивикателни,Как да нахраним злоядото дете, KakDaNahranimZloiadoDete-Yuppie.bg-Ranno-Detsko-Razvitie

Как да нахраним „злоядото дете“

Може би мнозина ще се съгласят, че „битките за храна“ са в списъка с най-големите родителски предизвикателства😊

Разиграването на театрални шедьоври на масата, за да влезе картофената супа в стомахчето на обичното дете, молбите, подкупите, електронните устройства целящи да омилостивят „кулинарният критик“, и т.н… Със сигурност малцина родители са били пощадени от тези изпиляващи нервите „битки“.

„Злоядството“ често е норма във възрастта между 2 и 7г., а дори и след това ☹.

След бързия растеж до годинката, когато бебетата обикновено утрояват теглото си, темпът на растеж и апетитът на малко дете имат тенденция да се забавят.

Ако храненето на децата е болна тема във вашето домакинство, знайте че не сте сами. Много родители се притесняват какво ядат децата им – или по-скоро какво не ядат.

Но храненето на децата не трябва да е низ от битки и разочароващи изживявания за родителите. Трябва да приемете, че оформянето на хранителните предпочитания на малките деца е бавен и непостоянен процес.

Любимата им храна от миналата седмица, може следващия път да бъде изплюта с отвращение😊 и обратно😊. Понякога може в продължение на седмици детето да се храни с 1 или 2 предпочитани храни – и нищо друго.

Опитайте се да не изпитвате разочарование от това типично поведение на малко дете.

Просто следете то да е заобиколено с разнообразна, здравословна и питателна храна и знайте. Че с времето апетитът и хранителното му поведение ще се оформят и приближат, към това което приемате за желано Във Вашия дом.

Междувременно, ето няколко съвета, които могат да Ви помогнат да преминете през придирчивия етап на ядене на детето.

 1. Уважавайте апетита на детето си – или липсата на такъв

Ако детето ви не е гладно, не го насилвайте. Добре е децата да се научат да слушат телата си и да използват глада като водач. Ако например са закусили обилно, може да не огладнеят достатъчно за обяд. Отговорност на родителя е да осигурява храна, а решението да я яде, оставете на детето. Притискането на децата да ядат или налагането на наказания, ако не го правят, може да ги отблъсне дори от храни, които иначе биха харесали. Също така, не подкупвайте и не принуждавайте детето си да яде определени храни или да изяжда всичко в чинията си. Това може само да запали или да засили в тях борба за власт над храната. В допълнение, Вашето дете може да започне да свързва времето за хранене с усещане за безпокойство и безсилие или да стане по-малко чувствително към собствените си позиви за глад или ситост. Ще свикне Вие да му казвате кога е гладно и кога се е нахранило😊

Сервирайте малки порции, за да не изглежда чинията непостижима задача за детето, а после му дайте възможност само да прецени дали иска още.

 1. Придържайте се към рутината

Опитайте се за установите режим за основните хранения и междинните закуски и се стремете да са по едно и също време всеки ден, за да може биологичният часовник на детето да се настрои за хранене в съответните часове. Ако детето Ви реши да пропусне хранене, междинната закуска ще му предложи нова възможност да хапне питателна храна. Можете да предложите мляко или 100-процентов сок след хранене, но между отделните хранения предлагайте вода! Хапването на солети, бисквити, чипсове, сладоледи, както и пиенето на сокове през деня, може да намали апетита на детето за основните хранения.

 1. Бъдете търпеливи с новите храни

Малките деца често опипват, помирисват и дори опитват мъничко парченце от непозната храна, а след това най-често я изплюват😊 Вашето дете може да се нуждае от многократно виждане и съприкосновение с нова храна, преди да поеме първата хапка.

Насърчавайте го, като говорите за цвета, формата, аромата и текстурата на храната – а не за вкуса. Сервирайте нови храни заедно с любимите храни на Вашето дете. Бъдете постоянни в предлагането на една нова храна, докато видът и не стане познат, а вкусът и предпочитан😊 Естествено, че въпреки опитите и постоянството Ви, ще има храни, които няма да преминат теста на Вашият „кулинарен критик“, но може да ограничите тези храни до минимум😊.

 1. Не откликвайте на всяка „поръчка“ на детето.

Приготвянето на специално меню за Вашето дете, след като той или тя отхвърли сервираната за всички храна, може да насърчи капризите. Насърчавайте детето си да стои на масата в определеното за хранене време – дори и да не яде.

 1. Опитвайте отново и отново

Само защото едно дете отказва определена храна, не се отказвайте. Продължавайте да предлагате нови храни и такива, които детето ви не е харесвало преди. Може да отнеме 10 или повече пъти дегустация на храна, преди вкусовите рецептори на малко дете да я приемат. Ограничаването на приема на храна между основните хранения могат да помогнат да се гарантира, че детето Ви е гладно, когато се срещне с новата храна.

 1. Превърнете храната в забавление.

Звучи просто и логично, нали😊 Нужно Ви е само въображение и търпение😊 Сервирайте нелюбимите броколи и други зеленчуци с любим дип или сос.

Настържете храните на къдрави лентички със специално ренде, или оформете плодовете с формички за курабии😊. Оформете зеленчукови крустини и заменете с тях крутоните в супата😊

Сервирайте храна в различни цветове и правете импровизирани картини😊

Например, картофеното пюре може да се превърне в дюни на пустиня, а задушените моркови да са залязващото слънце, и в далечината оазис от броколи😊. Събудете детето в себе си и помислете какво би го заинтригувало😊

 1. Насърчавайте детето да помага

В магазина за хранителни стоки помолете детето си да ви помогне да изберете плодове, зеленчуци и други здравословни храни. Не купувайте нищо, което не искате детето Ви да яде. Ще се изненадате как добре обоснования отказ се възприема от детето, над 3г. разбира се😊

Вкъщи насърчавайте детето си да ви помогне за измиването на зеленчуците, с аранжирането на масата или дори на ястието в чиниите😊. Би било добре да се допитвате до него и при съставянето на менюто😊

Нека дава предложения, които заедно да обсъждате и да намирате компромисните решения. Така детето чувства, че хранителните му предпочитания имат значение, а Вие може да потърсите здраволсовен вариант на желаното от него ястие😊

 1. Давайте добър пример.

Признайте, че в детските очи би изглеждало несправедливо мама и тате да ядат за вечеря пица с пържени картофи, а децата – задушен зелен боб😊

Ако не можете да ограничите вредните си хранителни навици, опитвайте се да избягвайте времето на основните хранения за тях😊 Ако ядете разнообразни, здравословни храни, по-вероятно е детето Ви да последва примера.

 1. Ограничете разсейващите неща по време на хранене.

Изключете телевизията и други електронни джаджи докато детето се храни. Това ще му помогне да се съсредоточи върху самото хранене.

Имайте предвид, че телевизионните реклами могат също да събудят в детето Ви желание за по-сладки или по-малко питателни храни.

 1. Не превръщайте негово Височество „десертът“ в награда.

Придаването на подчертана специалност на десерта изпраща към детето посланието, че десертът е най-добрата храна, което може само да увеличи стремежът му към сладкишите.

Можете да изберете един, два дни от седмицата и да ги определите като дни с десерт, а през останалата част да го пропускате, или просто да дефинирате „десерт“ като плодове, кисело мляко или друг здравословен избор.

 1. „Пресичане на мостове“.

След като дадена храна бъде приета, използвайте подходът, който диетолозите наричат ​​„хранителни мостове“, за да запознавате детето с храни, които са с подобен цвят, аромат и текстура, за да разширите хранителния му кръгозор.

Например, ако Вашето дете харесва тиквен пай, предложете му пюре от сладки картофи и след това пюре от моркови.

 1. Вълшебната дума е … Разнообразие!

Предлагайте разнообразни здравословни храни, особено зеленчуци и плодове, и включвайте храни с по-високо съдържание на протеини като месо и обезкостена риба поне 2 пъти седмично.

Помогнете на детето си да изследва нови вкусове и текстури в храната. Опитайте да добавите различни билки и подправки към прости ястия, за да станат по-вкусни.

Запомнете…

Ако сте загрижени за диетата на детето си, добре е да поговорите с Вашия педиатър, за да се уверите, че детето Ви получава всички необходими хранителни вещества, за да расте и да се развива, както и да получите практични съвети.

Междувременно не забравяйте, че хранителните навици на Вашето дете вероятно няма да се променят за една нощ – но малките стъпки, които предприемате всеки ден, могат да помогнат за насърчаване на здравословното хранене през целия му живот. Направете всичко възможно търпеливо да ги насочвате по пътя им към здравословното хранене и когато губите „битката за храна“, се опитвайте да визуализирате вечно гладният тийнейджър, в който детето Ви един ден ще се превърне:😊)

Прочетете повече за програмите ни: https://yuppie.bg/helen-doron/https://yuppie.bg/the-little-gym/; https://yuppie.bg/mentalna-aritmetika/

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Как да нахраним злоядото дете

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг- Как да нахраним злоядото дете

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници:

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/chto-takoe-soroban/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://mommyuniversitynj.com/2015/03/16/10-benefits-of-cooking-with-kids/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

https://parenting.firstcry.com/articles/10-helpful-tips-for-parents-to-handle-naughty-kids/

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора?

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Как да нахраним злоядото дете

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за Как да нахраним злоядото дете

Как да нахраним злоядото дете

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Учебна програма за смятане


Showing all 0 results

No Meetings found.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube