Как да кажем не на детето, KakDaKagemNeNaDeteto-Yuppie.bg-Ranno-Detsko-Razvitie

Как да кажем НЕ на детето и то да ни Чуе

Независимо дали казвате на детето си, че не може да излезе навън да играе, защото е прекалено студено, или казвате „не“, когато то поиска да отиде в дома на приятел.

Преди да е свършило домашните си, чуването на думата „не“ от време на време може да бъде полезно за него.

Отказът определя ясна граница и когато се използва по подходящия начин, показва Вашата грижа и любов, а не обратното.

Има много начини да кажете „Не“ на детето, но не всеки от тях има желания ефект. Ако сте решили да откажете нещо на детето си, важно е да му покажете, че наистина го мислите.

Ето някои насоки, които могат да са Ви от полза:

Дайте категоричен отговор

Получаването на отговори от рода на „Е, ще видим …“ или „По-вероятно не“ може да бъде разочароващо за децата. И те вероятно ще преминат в режим на молене, плач и дори истерии, за да превърнат половинчатото „Не“ в „Да“.

Когато имате намерение да откажете, направете отговора си категоричен и окончателен. Кажете: „Не, не можем да го направим днес“ или „Не, няма да отидем там точно сега“. Кажете го твърдо и авторитетно, за да покажете, че в конкретния случай детето не може да получи това, което желае.

Разбира се, може да има моменти, в които отговорът наистина да е „може би.“ В тези случаи изяснете на детето причините за своята несигурност. Например: „Не съм сигурен дали ще можем да отидем на плаж. Ще трябва да изчакаме и да видим какво ще е времето следобед.”

Дайте кратко и обосновано обяснение за отказа си

Кратко обяснение защо казвате „Не“ може да превърне отказа ви в поучително преживяване. Да кажете просто: „Не, не можеш да скачаш в басейна без спасителна жилетка“, без обяснение, не е полезно. Вашето дете може да си помисли: „Не мога да го направя, защото майка ми е злобна“, без да осъзнае потенциалната опасност.

Вместо това се опитайте да обясните отказа си. Например: „Не, не можеш да скачаш в басейна без спасителната си жилетка, защото все още не си достатъчно силен плувец, за да плуваш чак до другия край на басейна без помощно средство.“ Когато детето Ви разбере причината за отговора Ви, е по-малко вероятно да поеме конкретния риск, когато не сте там, за да му кажете „не“.

Дайте на детето да разбере, че няма да се „огънете“😊

Колкото и да хленчи, моли, обещава или сърди детето Ви, не се поддавайте.

Промяната на вашето „Не“ на „Да“ само ще изпрати послание към него, че всъщност нямате предвид това, което казвате.

Дори когато чуете неща от рода на: „Но всички останали го правят!“ или: „Ти си лоша мама. Мразя те!” дръжте на думата си. Напомнете на детето си: „Обичам те и наистина смятам, че така е правилно!“ и прекратете разговора.

Игнорирайте мрънкането, колкото и да Ви е неприятно и избягвайте да влизате в спор с детето за отговора си.

Откажете да участвате в разгорещена дискусия и не влизайте в никакви борби за власт.

Просто изчакайте детето да се успокои и му покажете, че е обичано.

Ако поведението на детето Ви стане разрушително, вземете мерки като дори прибегнете до кратък таймаут или изпращане в стаята, които да охладят превъзбуденото дете. Разбира се, първо го предупредете, когато усетите, че кризата ескалира. Например, кажете: “Ако не спреш да настояваш и да спориш, ще трябва да си отидеш в стаята” Логическите последици също са ефективни начини за засилване на внушението, когато наистина имате предвид „Не“.

Справяйте се с емоциите си по здравословен начин😊

Докато някои родители може да не обичат да казват „не“, защото не искат да бъдат ограничаващи, други може да се чувстват виновни, че детето им е разстроено. Важно е да установите какво изпитвате когато отказвате на детето си, за да можете да се справите със своите чувства по здравословен и продуктивен начин.
Напомнете си, че е добре детето Ви да се изправя и пред неприятни емоции, като тъга и разочарование. Всъщност, отказвайки на детето си, Вие му давате възможност да се учи как да се справя с чувствата си по социално подходящ начин, което ще му бъде от голяма полза в бъдеще.

Уверете се, че често казвате „Да“😊

Отговарянето с „Не“ на всички молби на Вашето дете може да бъде вредно. Децата се нуждаят от възможността да изследват различни места и да опитват нови неща. Затова е важно да дадете разрешение на детето си да прави нещата, които са полезни за неговото развитие, и да не ограничавате „полета на любопитството му“.

Когато се хванете да казвате „Не“ твърде често, се запитайте защо го правите. Дали е наистина в интерес на детето или е израз на умората Ви и опасенията, че то може да направи бъркотия? Въпреки че е неизбежно понякога да казвате „Не“, не ставайте прекалено ограничаващи по навик.

Прочетете повече за програмите ни: https://yuppie.bg/helen-doron/https://yuppie.bg/the-little-gym/; https://yuppie.bg/mentalna-aritmetika/

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Как да кажем не на детето

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг- Как да кажем не на детето

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници:

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/chto-takoe-soroban/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://mommyuniversitynj.com/2015/03/16/10-benefits-of-cooking-with-kids/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора?

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Как да кажем не на детето

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за Как да кажем не на детето

Как да кажем не на детето

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Учебна програма за смятане


Showing all 0 results

No Meetings found.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube