Ходенето на пръсти при децата, Какво помага за езиковото развитие, Detski-centar-Yuppie.bg_02

Основни фактори за езиковото развитие на детето II Част

Езиковото развитие на детето зависи от много фактори, но специалистите в областта са извели 7 основни фактора:

  1. Общо здравословно и физическо състояние
  2. Интелигентност и когнитивно развитие
  3. Учене и съзряване
  4. Околна среда
  5. Пол
  6. Връзка с членовете на семейството
  7. Брой членове на семейството

В първа част разгледахме в основни линии първите четири фактора, и сега продължаваме с:

Фактор №5. Пол:

Може да се каже, че през първата годинка ефектът на пола не се наблюдава в езиковото развитие на децата. Но от втората годинка момичетата показват по-добро развитие на речта от момчетата; те владеят по-добре говорните звукове и говорят по-плавно.

Тази разлика става по-изразена с напредването на възрастта и с различията в социално-икономическия статус. Близостта на връзката майка-дъщеря може би помага на момичетата да усъвършенстват по-бързо речта си. В ранна възраст момчетата допускат повече граматически грешки, и имат по-неточно произношение.

Всъщност отдавна известен факт е, че момчетата и момичетата се различават по темповете на езиково развитие. Преди повече от 60 години Маккарти е отбелязал, че „тези различия рядко са статистически значими, но внимателният наблюдател не може да пренебрегне изумителната последователност, с която разликите се появяват във всяко изследване, въпреки, че се провеждат от различни изследователи, с различни техники, и при различни географски популации.“ Като цяло всички значителни разлики са в полза на момичетата и с възрастта намаляват.

Изглежда, че момчетата проявяват „по-слаби“ или „по-бавни“ способности за усвояване на език. Момчетата представляват повече от 70% от по-късно проговарящите и само 30% от ранно проговарящите в общата статистика. Проучванията върху ранното езиково развитие (първите три години от живота) откриват систематични разлики между момчетата и момичетата в процеса на ранното развитие на комуникацията и усвояването на езика. Тези различия не се наблюдават само в развитието на езиковата система, но и в цялостните умения за социална комуникация.

Фактор № 6. Връзка с членовете на семейството:

Връзката на детето с членовете на семейството му има траен ефект върху говорното му развитие. Прекомерната любов и прекалената протекция на родителите, от една страна, както и неглижирането, и небрежното отношение към детето, са две крайности, които могат да забавят езиковото развитие на детето.

Липсата на адекватно родителство, продължителното напрежение между родителите и децата, особено между майката и децата, водят до неувереност, безпокойство и емоционални проблеми, които дават сигурно отражение върху говорното развитие на детето.

Благоприятните фактори за цялостното развитие на малкото дете са топлата среда, в която то се чувства обичано, спокойно и уверено, и разбира се наличието на стимули за развитие. В семейството децата са в по-близък личен контакт, отколкото в институциите (ясла, градина, училище).

Ефектът на този близък контакт, изграден от любов и загриженост е особено видим, когато се съпостави с децата, отгледани в домове, където липсва близостта с майката и семейните връзки.

Те възприемат по-бавно и забавят езиковото си развитие в дългосрочен план. Прекаленото глезене на детето от родителите, обаче, също има отрицателен ефект върху езиковото му развитие.

Свръх-закрилящите и изискващи майки, които постоянно се опитват да коригират езика на детето, могат да са причина то да говори по-малко, защото за малкото дете е уморително постоянно да внимава как говори.

Трябва постепенно, с малки стъпки да се изчисти неправилното произношение или подредба на изреченията, както и постепенно да се обогати речника на детето с по-сложни думички и изрази. Демократичното и гъвкаво отношение на родителите и честото въвличане на детето в разговор с мама и тате, както и насърчаването му да разказва, са ключови родителски „оръжия“ за езиковото развитие на детето.


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. 

Запишете се сега!


Фактор № 7. Брой деца в семейството:

Броят на децата в семейството има значителен ефект върху развитието на езика. Някои психолози смятат, че в семействата с едно дете езикът на детето е по-добре развит, „рафиниран“ и без грешки, поради възможността да се обърне повече внимание на детето; в сравнение със семействата с голям брой деца, където родителите имат по-малко възможност да обърнат внимание на всяко дете и поради конкурирането се създават повече конфликти между децата, водейки до „дефекти“ в езиковото им развитие.

Друга група психолози твърдят точно обратното, че когато има голям брой деца в едно семейство, те говорят постоянно помежду си, което улеснява тяхното езиково развитие. Особени ползи за езиковото развитие на детето се наблюдават при семейства с по-големи сестри😊.


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. Абонирайте се като натиснете розовата камбанка. Очакваме вашите въпроси и коментари в чата тук на сайта или във 💬 Фейсбук.


Разглейдате вариантите за разсрочено плащане:

Anglijski-za-Deca-Helen-Doron-Bulgaria-EzikaNaMuzikata1 Anglijski-za-Deca-Helen-Doron-Bulgaria

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Съвети за пубертета

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг- Какво помага за езиковото развитие

Какво помага за езиковото развитие

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници: https://www.fatherly.com/love-money/remote-learning-advice-for-parents/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/chto-takoe-soroban/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://mommyuniversitynj.com/2015/03/16/10-benefits-of-cooking-with-kids/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

https://parenting.firstcry.com/articles/10-helpful-tips-for-parents-to-handle-naughty-kids/

https://time.com/35496/how-to-raise-happy-kids-10-steps-backed-by-science/

https://www.wikihow.com/Teach-Your-Children-Optimism

https://edu.gcfglobal.org/en/internetsafetyforkids/teaching-kids-about-internet-safety/1/

https://www.kaspersky.com/resource-center/preemptive-safety/kids-online-safety

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-razvit-iq-rebenka-sposoby-dostupnye-kazhdomu/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/ustnyj-schet-na-pal-cah–osnovnye-priemy/

http://www.kids-sports-activities.com/child-growth-and-development.html

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-mozhno-razvit-pamyat-u-rebenka/

https://www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/boys-vs-girls-how-to-tailor-your-parenting-techniques/

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно.

Какво помага за езиковото развитие

Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора? Онлайн игри за деца от Yuppie.bg Как се справя детето с гнева

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Какво помага за езиковото развитие

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за Развитие на децата в предучилищна възраст Какво помага за езиковото развитие

Какво помага за езиковото развитие

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще. Съвети за пубертета. Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Как се справя детето с гнева

МЕНТАЛНА АРИТМЕТИКА ЗА ДЕЦА

🧮Менталната аритметика е техника, разработена за да се развие по-висока скорост на мозъка за възприемане и обработка на информация. 🎓Целта на курса е хармоничното развитие на двете полукълба на мозъка, благодарение на въображаема визуализация на сметалото и смятане наум.

Provider Information
Provider Name
AMAKids
Same as (Website / Social Media)

 

Прочетете повече за програмите ни:

Helen Doron: https://yuppie.bg/helen-doron/;

AMAKids: https://yuppie.bg/mentalna-aritmetika/


Примерна програма за деца от 3-8г. може да видите на в тази статия.


Showing all 0 results

No Meetings found.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube


 

Alphaboat 5 – 7 години

Запознайте още сега вашето дете с метода на Helen Doron и то мигновено ще се влюби в него! Нашите центрове са с над 30-годишна история и общо 37 действащи филиала в цял свят.  Идеята за тяхното създаване се заражда от британската лингвистка Хелен Дорон. Тя изобретява иновативна и ефективна методология за преподаване на английски език на деца чрез езика на музиката. А нейното вдъхновение пък е резултат от изненадващия успех на собствената й дъщеря, дължащ се изцяло на музиката. Записвайки детето  на онлайн курс на  Helen Doron, можете да бъдете сигурни, че то несъмнено ще бъде обучавано по революционна методика. Тя се базира на научаването на подрастващите първо на разбиране и говорене, а чак след това на четене и писане. Как да възпитаме децата на търпение? Методологията на Helen Doron не само ще помогне на родителите, но и ще възпитава търпение и желание в децата :-)

Provider Information
Provider Name
Helen Doron
Same as (Website / Social Media)