Двуезичие и детско развитие, Helen-Doron-RannoDtskoRazvitie-Yuppie.bg

Как да развиете емоционалната интелигентност на вашето дете I част

Вероятно сте чували термина “емоционална интелигентност” много пъти, но какво точно означава и защо е толкова важно децата да развиват емоционалната си интелигентност?


Емоционалната интелигентност е способността на детето да идентифицира, оценява, контролира и изразява своите емоции, да разбира и приема собствените си чувства и чувствата на другите.

Високото ниво на емоционална интелигентност помага на детето да общува пълноценно, да взема решения в различни ситуации, както и да се справя със собствения си емоционален свят.

Емоционалната интелигентност формира кръстовището, на което се срещат познанието и емоцията, развива способността на детето за устойчивост, мотивация, съпричастност и комуникация. Най-простичко казано – Емоционалната интелигентност е да бъдем умни с нашите емоции.

Изграждането на емоционална интелигентност от рано ще помогне на детето Ви да бъде пълноценна част от всеки колектив, да изгражда силни връзки и приятелства, сега и за в бъдеще. Учейки децата да разпознават чувствата си, да разбират откъде идват и как да се справят с тях, Вие им давате най-съществените умения за успех в живота.

Емоционалната интелигентност се изгражда върху 5 определящи елемента:

Себепознание – Това е способността да разпознаваме и да разбираме своите собствени емоции;
Самоконтрол – способността да контролираме как реагираме на своите емоции;
Мотивация – способността да разграничаваме важните неща в живота;
Емпатията – способността да разбираме и да сме съпричастни към чувствата на околните;
Социални умения – Способността да си взаимодействаме добре с околните и да изграждаме социални връзки;

Можем ли да научим децата си на емоционална интелигентност?

Абсолютно! Някои деца проявяват инстинктивна емоционална интелигентност от много ранна възраст и са готови да се справят по-лесно с различни ситуации и хора. Други имат нужда от нас, за да им помогнем да развият своята емоционална култура.
Независимо от това, всички деца трябва да развиват своята емоционална интелигентност, а родителите трябва да играят основна роля за това, и да подкрепят децата през „минното поле“ на емоционалните преживявания, докато растат.

Ето някои насоки как да помогнете на Вашето дете да изгради своята емоционална интелигентност:

1. Помогнете на детето да опознае собствените си емоции.
За да опознае детето емоциите и да ги усети като свои, е нужно да му помогнете да ги „назове“. Децата ще изпитат огромно облекчение ако могат да дадат име на чувството, което изпитват – безсилие, гняв, умора или разочарование, радост, нетърпение … родителят е първият човек, който дава думичките за нещата!

Това е куче, това е играчка, това е радост, това е гняв Обърнете на детето внимание не само върху това какво чувства, но и в какъв контекст това се отразява на другите. Когато се чувства разстроено или обезкуражено, помолете го да разкаже какво изпитва или да го нарисува. Правете го често, за да научи детето да назова собствената си емоция. Не забравяйте да го направите и с положителните емоции
Улавяйте и разчитайте сигналите; понякога емоциите могат да бъдат трудни за идентифициране. Настройте се на „честотата“ на детето си, като „четете“ езика на тялото му, слушате какво говори и наблюдавате поведение му.

Разбирайки какво чувства и защо, Вие ще можете да му помогнете да идентифицира, изрази и да управлява тези чувства по-добре;
Зад всяко поведение на детето се крие някаква емоция.

Опитайте се да разберете каква е тя  и да и дадете име. След като детето осъзнае какво изпитва, помогнете му да намери други начини да изрази това чувство.

Назовете чувството.

Именуването на чувствата е първата стъпка в подпомагането на детето да се научи да ги идентифицира. Това позволява на детето да развие емоционален речник, с чиято помощ да може да говори за своите чувства.
Използвайте всяка подходяща ситуация, за да идентифицирате чувствата на околните. Насърчавайте детето да се опитва да размишлява за това какво чувстват заобикалящите го хора.

Картинките в любимата книжка са също чудесен начин за обсъждане на чувствата и помагат на децата да се научат как да разпознават емоциите на другите по изражението на лицата им.
Насърчавайте децата с похвала, когато говорят за чувствата си или ги изразяват по подходящ начин.

Така изпращате сигнал, че да се говори за емоциите е не само хубаво и приятно, но и правилно;
Вслушайте се в чувствата на детето си. Това правим ние в Helen Doron. :-)

Изслушвайте го спокойно и не се опитвайте да парирате „лошите“ емоции.

Подкрепете детето си да идентифицира и изрази своите чувства, така че да бъдат чути. Когато чувствата са подтиснати или отхвърлени, те често биват изразявани по нездравословни начини.

 

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Двуезичие и детско развитие

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг- Двуезичие и детско развитие

Пълноценен сън за детето ?

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора?

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Двуезичие и детско развитие

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за Двуезичие и детско развитие .

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Ранно развитие на деца.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube