Детският растеж и развитие, Razteva-pri-deteto-TheLittleGym-Yuppie.bg

Детският растеж и развитие.

И защо спортът е толкова важен… Спортните занимания и физическата активност могат в голяма степен да допринесат за детския растеж и пълноценно развитие.

Yuppie-RannoDetskoRazvitie-TheLittle Gym-GimnastikaZaDecaФизическите дейности помагат за изграждането на по-здрави кости и мускули, стимулират развитието на сърдечно-съдовата и дихателната системи на детето.

Освен това физическата активност помага за развитието на двигателните умения, концентрацията и когнитивното развитие.

Познавайки фазите, през които преминава физическия растеж на детето Ви, ще може po-лесно да изберете подходящите спортни занимания за всяка възраст, които да му позволят да се забавлява и да расте здраво!

Термините растеж и развитие често се използват взаимнозаменяемо, но със сигурност не означават едно и също нещо.

Когато говорим за растеж, говорим конкретно за увеличаване размерите на тялото – увеличаване на височината и теглото.

Развитието, от друга страна, се отнася до процеса на узряване.

Това е процес на промяна в нивата на функциониране на детето в следните области:

  • Груба моторика – Използване на големи групи мускули за извършване на двигателни дейности като ходене, бягане, стоене, хвърляне, хващане и балансиране.
  • Фина моторика – Използване на ръцете за изпълнение на по-прецизни, фини задачи като хранене, рисуване, писане и обличане.
  • Езиково развитие – говорене, комуникация и разбиране на това, което казват другите.
  • Когнитивно развитие – Мисловни умения като учене, разбиране, решаване на проблеми, разсъждения, запаметяване, четене, броене и др.
  • Социално – емоционално развитие – или взаимодействието на детето с другите; поддържане на връзки със семейството, приятелите и учителите; и реагиране на чувствата на околните.

Нека разгледаме как тялото се изменя през детството.

Децата преминават през бърз период на растеж от раждането до 5-годишна възраст. От 6 години до юношеството растежът им се забавя до стабилен, но все още нарастващ модел.

По отношение на растежа, ето някои области, в които тялото се променя.

Височина и тегло

От раждането, до юношеството се наблюдава бурно и бързо нарастване на ръста и теглото. През определени периоди растежа е особено интензивен и видим.

Физическата активност през периодите на интензивен растеж стимулират пропорционалното израстване и поддържане на оптимално тегло.

Съзряване на скелета

При раждането костите на новороденото са меки хрущяли, които се втвърдяват с течение на времето. Този процес, известен като осификация, всъщност започва преди раждането и продължава до края на юношеството.

Как физическата активност влияе върху растежа на скелета.

Енергичната физическа активност е необходима за стимулиране на нормалния растеж на костите.

Физическият „стрес“ върху костите, вследствие на активна игра и спорт, е наистина важен за развитието на здрави кости и им помага да станат по-устойчиви на натиск, напрежение и счупване.

Активността също увеличава диаметъра на костите и им помага да израснат до форма, оптимална за мускулните връзки.

Важно е, обаче, физическата активност да е съобразена и премерена!

В днешния младежки спортен свят понякога говорим за „претрениране“. Състезания, избрани отбори и стремеж към бързо изграждане на мускулатура, често могат да навредят повече, отколкото да подпомогнат растежа на костите, като ги стресират прекалено.

По-конкретно, при редовно претоварване има възможност за нараняване на растежните плочи – областта в краищата на костите, където именно се наблюдава растежа.


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. 

Запишете се сега!


Пропорции на тялото

Удивително е как пропорциите на различните части на тялото една спрямо друга, и спрямо тялото като цяло, се променят драстично през детството.

Вземете например главата. При раждането тя съставлява около 1/4 от цялата дължина на тялото. До настъпването на зрелостта главата се удвоява по размер, но вече е представлява само около 1/8 от дължината на тялото.

По същия начин краката увеличават размера си 5 пъти, спрямо размера им при раждането, за да съставят около 1/2 от дължината на тялото при зрялост, а торсът утроява дължината си. Височината на седене на индивида (измерена от повърхността на седене до върха на главата) намалява от около 60-70% от общия ръст на детето при раждането до около 50% от ръста при зрялост. Ръцете, на свой ред, увеличават дължината си четири пъти от момента на раждане до достигане на зрялост.

Тези промени в пропорциите на тялото на малкото дете дават отражение в игрите. По-големите им глави им създават проблеми с равновесието и затрудняват въртенето назад. Малките „сковани“ пръсти, в предучилищните години, затрудняват боравенето с предмети, с които по-късно няма да имат никакви проблеми.

Тъй като малките деца имат сравнително къси крачета спрямо общата си височина, те се оказват „най-тежката част“ на тялото. Много деца падат по-лесно от възрастните, защото техният център на тежестта е по-високо, отколкото ще бъде при достигане на зрелост. Когато израснат и техният център на тежестта се измести надолу, те имат по-добра стабилност и баланс, което им позволява да бъдат по-успешни в детските спортни дейности.

Мастна тъкан

„Бебешките мазнини“ или така обичаните от родителите „пухкави гривнички“, типични за бебетата, могат да се отдадат на факта, че мазнините се отлагат в тялото относително бързо от раждането до 6-месечна възраст.

Средно новороденото има 16% телесни мазнини, които се увеличават до 30% в края на първата година. До 6-годишна възраст телесните мазнини на децата намаляват обратно до около 14% от телесното им тегло.

Друго увеличение на отлагането на мазнини се наблюдава непосредствено преди „избухването“ на растежа през пубертета. Има големи различия между половете в това как тялото разпределя мазнините, което обяснява разликите във формата и контура на тялото между момчетата и момичетата.

При липса на достатъчно физическа активност през детството, има опасност телесните мазнини да останат висок процент от общото тегло и дори да се стигне до затлъстяване.

Мускулна тъкан

Yuppie-RannoDetskoRazvitie-TheLittle Gym-GimnastikaZaDecaМускулите също увеличават своята дължина и обем през ранните години на растеж. И въпреки че броят на мускулните влакна, които всеки от нас има при раждането, не се променя през целия ни живот, мускулната ни маса се увеличава около 40 пъти от раждането до зрелостта.

При раждането мускулната маса представлява 20-25% от общото ни телесно тегло.

До ранна юношеска възраст тя съставлява около 30% от телесното ни тегло и този дял достига до 40% от общото телесно тегло в зряла възраст.

Преди пубертета има сравнително малка разлика в силата между момичетата и момчетата, докато след пубертета разликата става значителна, в полза на момчетата.

Следва…


Всяка седмица онлайн игри, занимания и споделени съвети. Абонирайте се като натиснете розовата камбанка.


Примерна програма за деца от 3-8г. може да видите на в тази статия.

Очакваме вашите въпроси и коментари в чата или във Фейсбук.

Прочетете повече за програмите ни: https://yuppie.bg/helen-doron/https://yuppie.bg/the-little-gym/; https://yuppie.bg/mentalna-aritmetika/

4.9
4,9 rating
4.9 out of 5 stars (based on 96 reviews)
Excellent95%
Very good5%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Детският растеж и развитие

Link OUT

Link in

Доказани услуги за интернет маркетинг- Детският растеж и развитие

Т?

Източници: https://www.care.com/c/stories/5219/9-tips-for-teaching-kids-responsibility/

Източници: https://www.fatherly.com/love-money/remote-learning-advice-for-parents/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/chto-takoe-soroban/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

https://qz.com/1097364/the-simple-step-parents-can-take-to-teach-their-kids-persistence-and-grit/

https://mommyuniversitynj.com/2015/03/16/10-benefits-of-cooking-with-kids/

https://www.verywellfamily.com/how-parents-can-teach-kids-grit-4126106

https://www.clearinghouseforsport.gov.au/knowledge_base/sport_participation/community_engagement/engaging_parents_in_sport

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/metodika-bystrogo-scheta-v-ume-bez-kal-kulyatora/

Източник: https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-teaching/200904/top-10-list-improve-your-childs-memory

https://parenting.firstcry.com/articles/10-helpful-tips-for-parents-to-handle-naughty-kids/

https://time.com/35496/how-to-raise-happy-kids-10-steps-backed-by-science/

https://www.wikihow.com/Teach-Your-Children-Optimism

https://edu.gcfglobal.org/en/internetsafetyforkids/teaching-kids-about-internet-safety/1/

https://www.kaspersky.com/resource-center/preemptive-safety/kids-online-safety

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/kak-razvit-iq-rebenka-sposoby-dostupnye-kazhdomu/

https://amakids.ru/about_us/blog/mentalnaya-arifmetika/ustnyj-schet-na-pal-cah–osnovnye-priemy/

http://www.kids-sports-activities.com/child-growth-and-development.html

Всички ние знаем, че четенето на нашите наследници е от изключително значение. То подобрява речниковия запас на вашия малчуган и му помага да се научи да пише и чете перфектно. Подозирахте ли обаче, че четенето играе огромна роля не само в детския живот, но и във всекидневието на всички незрящи хора? Онлайн игри за деца от Yuppie.bg

Докоснете се още сега до невероятната сила, която детските приказки притежават.

# Четенето подготвя хората да успеят в Подготовка за училище от AMAKids

Колкото повече четете на децата си, толкова повече знания ще поглъщат те, а знанието е задължително във всички аспекти на човешкия живот. Съществуват множество изследвания, които показват, че редовното четене на бебета несъмнено им дава отличен начален старт, подготвяйки ги и за онлайн обучение

Детският растеж и развитие

Освен това, четенето на слепи хора също е жизненоважно за тях, тъй като им помага да се справят с натиска на живота и възможни стресиращи моменти в бъдеще.  Те се ангажират със смислена дейност, която заема ума и времето им, като заема ролята на стимулираща алтернатива на дейности. Детският растеж и развитие


Showing all 0 results

No Meetings found.

Последвайте ни в Instagram, Facebook или YouTube